Cartell amb el lema del tricentenari del 1714 i el lema "Viure liure".
Cartell amb el lema del tricentenari del 1714 i el lema "Viure lliure".
Barcelona

"Viure lliure", lema del tricentenari del 1714 a Barcelona

Toni Soler ha dit que el lema és el crit que pronunciaven els resistents de la Cardona en aquell moment i té una connotació política, però també "és un concepte que ens posa en contacte directe amb els barcelonins de fa 300 anys".

RedaccióActualitzat
La inauguració el 9 de setembre del Born Centre Cultural obrirà les més de 80 activitats que s'han organitzat a Barcelona per commemorar els 300 anys dels fets de 1714, amb el lema de "Viure lliure", que rescata el crit que pronunciaven els resistents de la Cardona d'aquell moment.

L'historiador i periodista Toni Soler, un dels comissaris del tricentenari juntament amb Miquel Calçada, ha destacat els principals actes organitzats a la capital catalana, amb un pressupost d'uns 2,5 milions d'euros, i ha afirmat que el lema "Viure lliure" té una connotació política però també té a veure amb la "democràcia, el diàleg, els drets individuals i col·lectius". "És un concepte molt barceloní i que ens posa en contacte directe amb els barcelonins de fa 300 anys", ha indicat.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, acompanyat pel tinent d'alcalde Jaume Ciurana, ha presentat les exposicions, seminaris, publicacions i festes de commemoració que s'organitzaran i que serviran per redescobrir la ciutat del segle XVIII.

Trias ha defensat que aquesta ha de ser una "commemoració sentida, més que institucional", en la qual la ciutadania se senti implicada, "barreja de memòria, participació i festa".

Segons el seu parer, tres segles després del setge a Barcelona, Catalunya torna a debatre "quin ha de ser el seu futur polític i el paper en el context mundial i d'Europa" i espera que "la celebració del tricentenari doni tota la força i l'empenta necessàries per progressar socialment i nacionalment com a país".

La Fura dels Baus; els cuiners Ferran Adrià, Joan Roca i Carme Ruscalleda; el músic Jordi Savall; els directors teatrals Jordi Casanovas i Oriol Broggi; l'artista Franc Aleu; el fotògraf Joan Fontcuberta, i les periodistes Mònica Terribas i Bibiana Ballbè són algunes de les persones que participaran en els actes amb diferents propostes preparades entre el setembre del 2013 i el setembre del 2014.

També s'ha presentat un vídeo on es resumeixen totes les iniciatives que s'agrupen dins d'aquest tricentenari impulsat per l'Ajuntament.

 
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut