Bárcenas, a l'arribada dijous passat a l'Audiència Nacional. (Foto: EFE)
Bárcenas, a l'arribada dijous passat a l'Audiència Nacional. (Foto: EFE)

Bárcenas diu que els diners dels seus comptes a Suïssa provenien d'inversors i "jugades afortunades" a la borsa

Durant l'interrogatori davant del jutge del "cas Gürtel", l'extresorer del PP ha detallat que aquests inversors li entregaven els diners a Suïssa i posteriorment ell l'ingressava als seus comptes, on va arribar a ingressar 6,9 milions d'euros en efectiu d'un sol cop.

RedaccióActualitzat
L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha assegurat davant del jutge Pablo Ruz que els nombrosos ingressos que va fer en efectiu als seus comptes de Suïssa procedien de diners que li donaven inversors i de "jugades afortunades" a la borsa, segons han informat fonts jurídiques. Durant l'interrogatori davant del jutge del "cas Gürtel", que ara ha de decidir si l'envia a presó tal com demana la Fiscalia Anticorrupció, Bárcenas ha detallat que aquests inversors li entregaven els diners a Suïssa i posteriorment ell ho col·locava als seus comptes, on va arribar a ingressar 6,9 milions d'euros en efectiu d'un sol cop.

Pel que fa als contractes de compravenda de quadres, que Ruz creu que eren ficticis, l'extresorer ha insistit que les operacions en qüestió, que va subscriure la pintora argentina Isabel Mackinley, són lícites i ha afegit que pensa demandar-la per fals testimoni en haver posat en dubte aquests intercanvis. També ha dit que demanarà una pèrit psiquiàtrica per aquest testimoni, que va admetre davant del jutge haver actuat com a intermediària d'aquestes operacions "fictícies".

Pel que fa a la seva fortuna a Suïssa, quantificada fins ara en 48,2 milions, ha explicat que tenia dues targetes d'aquests comptes, però que no les utilitzava en territori espanyol per por que es conegués que tenia allà aquests diners. Bárcenas ha evitat respondre per què a la declaració del mes de febrer va assegurar que la seva fortuna era de 38 milions quan en realitat superava aquesta quantitat.

L'extresorer del PP, que només ha respost al seu advocat i al jutge Ruz, també ha assenyalat que no és titular d'actius als Estats Units, les Bahames i l'Uruguai, com indicava l'últim informe de l'Agència Tributària, sinó que aquestes operacions també tenen relació amb la seva cartera d'inversions.

Iglesias signava sense mirar

D'altra banda, la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias, que també ha comparegut davant de Ruz per les operacions de compravenda de quadres, ha declarat que ella firmava el que el seu marit li posava davant sense mirar-ho. Iglesias, que ha declarat durant tres quarts d'hora, ha abandonat l'Audiència Nacional després que cap de les parts demanés mesures cautelars per a ella i sense esperar el resultat de la vista en què s'ha demanat presó per al seu marit.

Segons fonts de l'acusació, en un moment de la declaració Iglesias s'ha posat nerviosa després de captar una mirada que s'han intercanviat els seus advocats Alfonso Trallero i Miguel Bajo, i ha comunicat al jutge la seva intenció de no continuar declarant.

Ruz també ha interrogat al presumpte testaferro de Bárcenas, Iván Yáñez, en aparèixer ell i el seu pare, Francisco Yáñez, com a apoderats en els comptes descoberts en l'última comissió rogatòria de Suïssa.
Anar al contingut