L'explosió d'una bomba en un carrer de Damasc causa víctimes mortals.
La guerra sacseja constantment Síria des de fa més de dos anys. (Foto: Reuters)

El conflicte sirià ja supera els 100.000 morts en dos anys de guerra

Ja fa més de dos anys que va començar la guerra civil a Síria. Des de llavors ja hi ha hagut més de 100.000 morts, segons l'Observatori Sirià per als Drets Humans. La sortida del conflicte s'albira molt complicada. Aquest dimecres, el rei Abdullah II de Jordània ha alertat del perill que la guerra es converteixi en una font de destrucció a la regió.

RedaccióActualitzat
La guerra civil a Síria ja ha fet més de 100.000 morts des del començament del conflicte, el març del 2011. Són dades actualitzades aquest dimecres per l'ONG Observatori Sirià per als Drets Humans, una de les fonts més fiables per saber l'abast de la situació al país.

La primera víctima mortal de la guerra va ser el 18 de març del 2011 a Deraa, al sud del país. Des de llavors, l'observatori ha comptabilitzat 100.191 persones mortes. Aquest dramàtic balanç inclou 36.661 civils -entre els quals hi ha 5.144 nens-, 13.539 combatents rebels, 2.518 rebels no identificats -que majoritàriament podrien ser estrangers- i 2.015 soldats i oficials desertors de l'exèrcit.

Entre les files del règim de Bashar al-Assad, l'ONG ha documentat la mort de 25.407 soldats regulars, 17.311 paramilitars dels Comitès de Defensa Popular, les Forces Nacionals de Defensa i els Shabiha, entre d'altres grups paramilitars, i 169 combatents del partit-milícia libanès Hezbollah. A part, l'organització ha documentat 2.571 víctimes mortals no identificades a través de fotografies i imatges de vídeo.

El balanç no inclou els més de 10.000 detinguts i desapareguts a les presons del règim, ni els més de 2.500 soldats regulars i paramilitars capturats pels rebels. L'observatori adverteix que el balanç de morts entre les forces de l'exèrcit i els grups rebels podria ser fins i tot el doble del registrat, ja que les dues parts solen ser molt opaques a l'hora d'informar dels seus caiguts en combat.

Mentrestant, el rei Abdullah II de Jordània alerta del perill que la guerra civil de Síria es converteixi en un conflicte regional. En una entrevista a un diari saudita, el monarca adverteix del risc d'un enfrontament sectari entre sunnites i xiïtes que seria una font de destrucció a la zona i al món durant moltes generacions. Es calcula que Jordània, veí de Síria, acull mig milió de refugiats sirians, una tercera part del total de ciutadans que han abandonat el país en guerra. En les pròximes hores el rei Abdullah II de Jordània rebrà el secretari d'estat nord-americà, John Kerry, a qui li transmetrà la urgència de desencallar la convocatòria d'una conferència internacional de pau.
Anar al contingut