Barcelona

Mas demanarà per carta a Rajoy la sol·licitud formal per celebrar la consulta

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir ja ha quedat constituït al Parlament. En la reunió constituent, el president ha proposat a l'expresident del Parlament Joan Rigol que elabori una declaració consensuada amb la quarantena d'entitats i els grups parlamentaris que hi han participat. Homs ha explicat que tots ells tenen el comú denominador de compartir el compromís a favor del dret a decidir, tot i que des de posicions ben diferents.

Marta CarnicéActualitzat
El Pacte Nacional pel Dret a Decidir ja ha quedat constituït al Parlament. En acabar la reunió, el portaveu del govern, Francesc Homs, ha explicat que la quarantena d'entitats i els grups parlamentaris que hi han participat tenen el comú denominador de compartir el compromís a favor del dret a decidir i de consultar el poble de Catalunya.

Un compromís, però, que parteix de posicions absolutament dispars, segons Homs, que ha reiterat que en la trobada constituent s'ha posat de manifest que "per participar en aquesta idea del dret a decidir no cal pensar el mateix ni considerar la mateixa sortida". En aquest sentit, ha afegit que la reunió d'aquest dimecres és un pas important de cara a poder consultar el poble de Catalunya i que el principi del dret a decidir és entendre que "la democràcia és la solució i no el problema". En la mateixa línia, ha manifestat que hi ha entitats que ja han dit que el dia que es pugui votar no es posicionaran ni a favor ni en contra.

La reunió constituent encarrega a Rigol una declaració consensuada

En la trobada, el president ha proposat a l'expresident del Parlament Joan Rigol que elabori una declaració consensuada amb tots els partits i entitats que donen suport al dret a decidir. Tot i que hi ha un termini concret de temps previst, Homs ha avançat que no es pot demorar gaire. Un punt de partida, per exemple, podria ser el text subscrit a Lleida per entitats de tota mena.

En qualsevol cas, el president demanarà per carta al president espanyol, Mariano Rajoy, la sol·licitud formal de celebrar la consulta a Catalunya. Homs ha explicat que Mas s'ha compromès a traslladar el contingut de la reunió al cap de l'executiu central "amb voluntat de diàleg, negociació, en el marc de la llei i la legalitat vigent". Aquesta sol·licitud és un dels punts de l'acord de govern entre CiU i ERC. "La Vanguardia" ja va avançar aquest dilluns la intenció de Mas de presentar la sol·licitud a Rajoy el mes vinent.

De moment, en aquesta trobada s'ha constituït el grup promotor, que es reunirà cada cop que per situacions rellevants es requereixi. a més de fer plenaris. La voluntat, a més, és eixamplar el compromís a més entitats i organitzacions de la societat civil en el procés per fer una consulta sobre el futur de Catalunya i, per fer-ho, posaran en marxa els pròxims dies una web per facilitar-ho.

Més d'una quarantena d'entitats i partits en la trobada

El president Mas i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, han rebut la quarantena d'entitats i els grups parlamentaris que han participat en la constitució del pacte quan passaven 5 minuts de dos quarts de dotze del migdia. Després d'una breu recepció al despatx de la presidenta de la cambra, els participants han fet la tradicional fotografia de família a l'escala del Parlament. A continuació han ocupat els seus llocs a l'auditori, on ha començat, a porta tancada, la reunió que presidia Mas.

Entre les entitats, les cambres de comerç, sindicats, patronals i organitzacions com Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana (CAL), la confederació veïnal CONFAVB i la Plataforma per la Llengua, entre d'altres, excepte Foment del Treball, que se'n va desmarcar.

El PSC, el gran absent en la trobada

L'altre gran absent de la cita ha estat el PSC en considerar que el Pacte Nacional pel Dret a Decidir no és neutral i encamina el procés només cap a la independència de Catalunya. El PSC se suma d'aquesta manera al bloc dels partits format per PPC i Ciutadans, que tampoc hi han volgut participar.

Tot i això, el membre de l'executiva del PSC Fabián Mohedano, que també forma part del corrent crític Avancem, ha participat en la reunió com a representant del Moviment Laic i Progressista i l'exconseller del PSC Ernest Maragall ho ha fet com a líder de Nova Esquerra Catalana.

Pel que fa a la resta de grups parlamentaris que hi han participat, CiU ha estat representada per Jordi Turull i Antoni Font; ERC, per Oriol Junqueras i Marta Rovira; ICV-EUiA, per Dolors Camats i Joan Mena, i la CUP, per Quim Arrufat i Isabel Vallet.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut