La Flama del Canigó ha arribat al Parlament.
La Flama del Canigó ha arribat al Parlament.
Barcelona

La Flama del Canigó ha arribat al Parlament i encendrà les fogueres de la nit de Sant Joan

Ha arribat al Parlament la Flama del Canigó, una tradició que es remunta al 1955, quan Francesc Pujadé, inspirant-se en el poema de Verdaguer, va encendre un foc la nit de Sant Joan al cim d'aquesta muntanya i va repartir-ne la flama per les terres de parla catalana.

La flama es renova cada any amb una foguera feta amb llenya procedent de diversos llocs dels Països Catalans.

RedaccióActualitzat

La flama ha arribat al parc de la Ciutadella i el Parlament l'ha rebuda amb un acte de benvinguda al saló de passos perduts. La flama, que arriba a la cambra des de l'any 1981, s'escamparà pel territori per encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.

La presidenta, Núria de Gispert, ha fet una crida a la "unitat" dels partits polítics catalans per fer front als reptes de Catalunya, durant l'acte de rebuda de la Flama del Canigó al Parlament. De Gispert ha demanat a les forces polítiques que "pensin en Catalunya" perquè així, "malgrat la crisi econòmica i social, no podran amb nosaltres i guanyarem" i ha apel·lat a "l'esperit de la Flama del Canigó": la unitat, la llibertat i al dret a decidir el futur, i ha dit que cal "estar units, ser forts i perseverants perquè no ens ataquin".

També ha intervingut a l'acte Muriel Casals, la presidenta d'Òmnium Cultural, l'entitat que impulsa l'arribada de la flama, i Guillem Carol, de la junta directiva d'Òmnium que ha estat l'encarregat de llegir el missatge de la flama d'enguany.

Casals ha expressat el seu "gran desig" per aquest any: "mantenir ben gran i brillant l'escalfor i la il·lusió per contribuir a aconseguir un país amb la màxima llibertat i sobirania". El missatge de la flama d'enguany recorda el centenari del naixement de Salvador Espriu i el desè aniversari de la mort de Vicent Andrés Estellés, a més de recordar que estem a la vigília del tercer centenari del 1714. El missatge ha acabat afirmant "que la Flama del Canigó ens abrandi de seny, de decisió i de valentia per reivindicar el que és nostre".

Després, els assistents han anat a la porta principal, on la presidenta ha fet la tradicional encesa de fanals.

La tradició de la flama es remunta al 1955, quan Francesc Pujadé, excursionista, enamorat del Canigó i vilatà d'Arles, al Vallespir, inspirant-se en el poema 'Canigó', de Jacint Verdaguer, va encendre un foc la nit de Sant Joan al cim d'aquesta muntanya i des d'allà va repartir-ne la flama per les terres de parla catalana com a símbol d'identitat comuna. La flama es renova cada any amb una foguera feta amb llenya procedent de diversos punts dels Països Catalans.

 

Anar al contingut