Catalunya

Uns 300 evacuats, nombrosos danys i 4.000 abonats sense llum pel temporal a la Vall d'Aran

Els rius Garona i Nere s'han reforçat per la pluja i el desglaç i han obligat a fer desallotjaments preventius, sobretot a Arties i Vielha. Hi ha carreteres tallades, uns 2.000 abonats sense llum i les escoles continuaran tancades aquest dimecres.

L'emergència també s'ha activat als Pallars. A Llavorsí, on coincideixen la Noguera Pallaresa i la Noguera de Cardós, s'han inundat camps i carreteres i també s'han fet evacuacions preventives.

RedaccióActualitzat
Uns 300 evacuats, nombroses destrosses encara per avaluar i 2.000 abonats sense llum són els efectes del temporal a la Vall d'Aran, que està en situació d'emergència per la crescuda dels rius Garona, que s'ha desbordat en alguns punts, i Nere. Tot plegat, fruit de les pluges intenses (110 litres a Vielha en 24 hores) i el desgel. Interior ja ha advertit que els desallotjats hauran de passar la nit fora de casa. Les inundacions també han tallat diverses carreteres i han deixat pràcticament aïllada la Vall, on la previsió indica que continuarà plovent fins aquest dimecres. Els danys materials són importants, però no s'ha de lamentar cap víctima. Totes les incidències es poden seguir a la llista de Twitter d'Emergències del 324.cat.


La sortida de mare de la Garona i l'augment de cabal del Nere han obligat a evacuar 90 persones a Vielha i 200 a Arties, Les, Naut Aran, Redòs, Salardú, Bossòst, segons l'últim comunicat d'Interior.. En el cas de la capital aranesa, a la tarda s'ha anunciat el desallotjament dels 400 veïns del nucli antic que viuen prop de la llera del riu Nere, que finalment han pogut tornar a casa seva. El govern local havia decidit evacuar-los de forma preventiva davant la previsió que el cabal del riu pugés entre 20 i 25 centímetres, però finalment no ha estat així. De tota manera, s'han posat habitacions d'hotel a disposició dels ciutadans que tinguin por de passar la nit a casa. La recomanació que s'ha fet arribar als alcaldes de les poblacions és evacuar tots els veïns que visquin a la vora de les lleres dels rius i que s'alerti la població que cal evitar els desplaçaments entre municipis excepte en cas de necessitat, i que serà el 112 qui atengui aquestes urgències.

L'aigua també ha causat l'ensorrament com a mínim d'una casa a Naut Aran i una altra a Arties.


El servei elèctric també ha quedat afectat. Endesa ha informat aquest dimarts a la nit que ha restablert el subministrament a la meitat dels 4.000 abonats que estaven sense llum a última hora de la tarda de dimarts, la majoria dels quals a Vielha, on tampoc hi ha subministrament de gas. Segons Endesa, queden 391 clients sense electricitat a Vielha, 1.665 a Naut Aran, 3 a Bossòst, 4 a Vilamòs, 16 a Arres i 2 a Bausen. A més, 400 clients s'han quedat sense cobertura de telèfon fix.


Hi ha diverses carreteres tallades. Són la C-28 de Garòs a Gessa; l'N-141 entre Bossòst i la frontera i l'N-230 de Vielha a la frontera. Els accessos al túnel de Vielha han quedat oberts després que al matí ha quedat tallada l'entrada en sentit França.Només hi ha restricció a vehicles pesants, que són desviats a un pàrquing abans de la boca sud del túnel. Més al sud, estan tallades la C-13 de Llavorsí a la Guingueta d'Àneu i la C-147 d'Esterri a Alòs d'Isil. Algunes carreteres, ha avançat Interior, no es podran reobrir quan les aigües dels rius tornin a lloc perquè hi ha hagut esllavissades i han quedat malmeses.

A banda de la situació viària complicada, el transport escolar s'ha suspès a tota la Vall i continuarà també fora de servir aquest dimecres. En total, han tancat 8 escoles i 2 instituts, cosa que ha deixat sense classe 1.346 alumnes.


Repassem la situació per poblacions:
Vielha: No es pot circular pels ponts del riu Garona. El riu s'ha menjat de tres a cinc metres més enllà de la seva llera. El pont antic està molt deteriorat i la zona industrial dels afores de la ciutat, inundada. El síndic d'Aran ha assegurat que la carretera nacional "és una prolongació del riu". L'aigua s'ha endut part del camp de futbol dels afores. S'ha ordenat l'evacuació del nucli antic per la crescuda del Nere, però finalment no ha estat necessària. El Santuari de Mijaran també ha quedat inundat.
Casarilh: S'ha ensorrat una casa.
Bossòst: (Baix Aran): Segons l'alcalde, la situació és crítica. El riu està desbordat per zones i la part baixa del poble està inundada.
Les: La població està totalment evacuada i sense llum, ni aigua ni gas, perquè la riuada s'ha endut les canonades.
Salardú: L'aigua ha negat alguns punts de la localitat i els càmpings, i s'ha endut una casa. Les primeres informacions parlen de molts danys materials.
Arties (poble travessat per dos rius; el que està pitjor és la Garona): Els veïns es refugien a la part alta del poble. S'ha ensorrat el pont del centre i un mur de protecció ha cedit i s'ha endut una casa.
Tredòs: En situació de risc.
Escunyau: Un altre pont enfonsat.

Davant d'aquesta situació d'emergència, Protecció Civil demana a la gent que no s'exposi a situacions de perill, eviti els desplaçaments i se situï en llocs elevats, sempre tenint present que el 112 és el número d'emergències de la Generalitat i que s'ha habilitat el 012 per demanar informació de familiars i amics.

Protecció Civil manté activat en fase d'emergència el pla Inuncat, ja que segons apunten les previsions meteorològiques el temporal no amainarà fins aquest dimecres. A més de l'Aran, les pluges i el desgel han fet mal als dos Pallars, on hi ha més d'una desena d'evacuats i on alguns trams de la Noguera Pallaresa i la Noguera de Cardós també estan en risc de desbordament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut