Barcelona

Interior desaconsella el retorn dels evacuats i alerta que l'episodi de pluges al Pirineu no ha acabat

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, desaconsella el retorn de les persones evacuades al Pirineu i alerta que l'episodi de pluges no ha acabat. Espadaler ha reiterat la recomanació que es desallotgin els veïns que es trobin a la vora de les lleres dels rius i que s'evitin els desplaçaments.

Interior ha habilitat el telèfon 012 per a les persones que vulguin preguntar per amics o familiars que tinguin a la zona i defensa la manera com es van preveure els aiguats. Diu que els municipis de la zona ja estaven avisats des de divendres.

RedaccióActualitzat
Els 300 desallotjats per les inundacions del Pirineu lleidatà passaran la nit fora de casa. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha advertit que l'episodi de pluges encara no ha acabat i ha recomanat que es mantinguin els desallotjaments preventius a la Vall d'Aran i als Pallars. "No recomanem en absolut el retorn d'aquestes persones entrada la nit cap als seus domicilis", ha remarcat el conseller en una roda de premsa, en què ha alertat que "encarem tenim algunes cues importants de precipitacions que ens poden generar problemes". Malgrat tot, el pronòstic és que les pluges vagin fent net aquest dimecres.

La situació d'emergència ha fet evacuar, fins a les 7.30 de la tarda, 90 persones a Vielha i 200 a Arties, Naut Aran, Redòs, Salardú, Bossòst i Les, segons l'últim comunicat d'Interior. A més, al Pallars hi ha 10 desallotjats a Llavorsí, 9 a Espot i 3 a La Mola de Tírvia. També hi ha 6 persones incomunicades a Aidí-Llavorsí, però que estan bé, segons ha informat Protecció Civil. Els evacuats s'han reubicat en hotels, cases de familiars, a l'església d'Arties i també s'ha habilitat el poliesportiu d'Esterri per si fa falta.

De cara a les persones que volen saber com estan els amics i parents que tenen a la zona, Interior ha habilitat el telèfon 012 i ha demanat específicament que es telefoni a aquest número i no pas al 112, reservat per a emergències. Espadaler ha destacat que, amb la informació disponible fins ara, no es té constància de cap persona desapareguda. També ha agraït el "civisme" de la gent a l'hora de seguir les recomanacions de Protecció Civil.

A més de mantenir les evacuacions preventives, Espadaler ha anunciat que continuarà suspès el transport escolar que ja ha deixat sense classe més de 1.300 alumnes aquest dimarts.

Endesa ha informat que ja queden 2.000 abonats sense llum a la Vall d'Aran, la majoria a Naut Aran. Espadaler ha admès que era gairebé impossible que abans d'aquest dimecres es pogués restablir el subministrament elèctric als 4.000 clients afectats, no tant per la complexitat de les avaries, sinó perquè és difícil accedir allà on s'ha de fer la reparació.

També es manté la interrupció en el subministrament de gas a la Vall d'Aran, on hi ha més afectació dels serveis. Pel que fa a la telefonia, ha demanat que es faci un ús restrictiu dels mòbils. Bossòst i Les estan incomunicats telefònicament.

El conseller ha explicat que aquest dimecres es farà un recompte del dany en les infraestructures, encara que ja ha avançat que hi ha cases i ponts danyats a Arties i Naut Aran.

Interior també ha defensat la manera com es van preveure els aiguats. Espadaler ha afirmat que els municipis de la zona ja estaven avisats des de divendres.

Davant l'oferiment d'un grup de bombers d'anar a treballar de franc a la Vall d'Aran, el conseller ha agraït el gest però ha indicat que són els comandaments dels Bombers els que decideixen "els contingents necessaris".

Espadaler ha reiterat els consells que ja ha fet públics al migdia i que ha fet arribar als als alcaldes, com ara que es desallotgin tots aquells veïns que visquin a prop de les lleres dels rius, i que s'evitin els desplaçaments entre municipis.

En una compareixença anterior, el conseller havia avançat que "la xifra de 260 evacuats" creixeria "força" arran de la situació a la Vall d'Aran per les pluges i el risc de desbordament dels rius.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut