Barcelona

Foment i Generalitat impulsen els accessos definitius al Port de Barcelona

El Ministeri de Foment i la Generalitat de Catalunya signaran d'aquí a un mes el conveni que permetrà que el Port de Barcelona disposi d'uns nous accessos ferroviaris i viaris, ja definitius, que podrien ser licitats entre aquest estiu i final d'any.

RedaccióActualitzat
El Ministeri de Foment i la Generalitat de Catalunya signaran d'aquí aproximadament un mes el conveni que permetrà que el Port de Barcelona disposi d'uns nous accessos ferroviaris i viaris, ja definitius, que podrien ser licitats entre aquest estiu i final d'any.

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha avançat la pròxima firma del conveni, que suposarà una inversió d'uns 200 milions d'euros, durant la inauguració a Barcelona del Saló Internacional de la Logística (SIL), després que ahir mateix el ministeri i la Generalitat donessin llum verda al nou contracte de Renfe. Les obres dels accessos al port tenen un termini d'execució d'uns dos anys.

En un acte amb responsables del ministeri, la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i els principals agents del sector del transport de mercaderies, Pastor ha explicat que s'està ultimant l'estudi ambiental del projecte, que després passarà pel Consell de Ministres "en els pròxims mesos".

Fonts de la Generalitat han concretat després que el projecte està molt avançat, i que d'aquí un mes es podria signar el conveni.

El projecte inclou que els nous accessos ferroviaris definitius al Port de Barcelona tinguin tres amples de via (la mètrica, la internacional i la ibèrica), i aprofitarà la infraestructura que ja hi ha de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, a la zona sud.

La ministra ha subratllat que aquestes obres permetran "potenciar" el transport de mercaderies per ferrocarril al Port de Barcelona, que ha qualificat com "una baula fonamental" a la xarxa de ports de tot Espanya, que concentren el 60% de l'exportació i el 85% de la importació.

Pastor ha recordat que només l'activitat que es desenvolupa als ports de l'estat espanyol representa un 1,1% del PIB, i aporten més de 100.000 llocs de treball.

La construcció dels accessos definitius ferroviaris del Port de Barcelona permetrà també renovar els accessos viaris, que passaran per damunt, cosa que revertirà en la capacitat de transport de mercaderies per carretera, la sortida de les mercaderies més utilitzada a Espanya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut