Teheran

El candidat moderat Hassan Rohani guanya les eleccions a l'Iran

Hassan Rohani és el nou president de l'Iran, segons ha anunciat el Ministeri de l'Interior del país. L'alcalde de Teheran, Mohammad Bagher Ghalibaf, pròxim a l'aiatol·là Ali Khamenei, ha quedat en segona posició.

RedaccióActualitzat
Hassan Rohani és el nou president de l'Iran, segons ha anunciat el Ministeri de l'Interior del país. L'alcalde de Teheran, Mohammad Bagher Ghalibaf, pròxim a l'aiatol·là Ali Khamenei, ha quedat en segona posició.

El candidat més moderat ha obtingut més de 18,6 milions de vots, amb un clar avantatge sobre els altres aspirants, tots més conservadors. A l'Iran no es donen percentatges de votació, però les agències internacionals tradueixen el resultat en el 50,68% dels sufragis. Aquesta xifra li estalvia una segona volta.

L'alcalde de Teheran, Mohammad Bagher Ghalibaf, pròxim a l'aiatol·là Ali Khamenei, queda en segona posició, amb sis milions de vots, un percentatge al voltant del 16% dels vots. El candidat més conservador, Said Khalili, també pròxim a l'aiatol·là, rep 3,7 milions de vots, un 11% dels suports.

Un cop proclamada la victòria de Rohanim, el líder Suprem de la República islàmica, Ali Khamenei, haurà de ratificar els resultats a principis d'agost i el nou president podrà assumir el càrrec.

El més moderat

Rohani és el candidat de consens entre els reformistes i els moderats, i tenia el suport dels expresidents reformistes Rafsanjani i Khatami. És partidari d'obrir vies de diàleg amb occident per posar fi a les sancions internacionals que pesen com una llosa sobre l'economia del país.

Rohani tampoc no descarta emprendre negociacions directes amb els Estats Units, la bèstia negra del règim dels aiatolàs, per discutir sobre el programa nuclear iranià. Amb tot, la capacitat de maniobra del president és relativa, perquè a l'Iran, les decisions importants les pren el guia suprem, Ali Khamenei.

50 milions d'iranians estaven convocats a les urnes per escollir president entre sis candidats que prèviament havien passat el filtre del règim, i dels quals només Rohani té un perfil una mica més moderat. Finalment, la particiació ha estat del 72,7%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut