Barcelona

Wert admet que el LAPAO és català

El ministre d'Educació nega que es vulgui carregar el sistema d'immersió lingüística. "En absolut", afirma, i reconeix que el LAPAO no és una llengua diferent del català però fuig d'entrar en qualsevol polèmica amb el govern aragonès: "A mi no em posi en embolics amb Aragó."

Victòria MiróActualitzat
El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha negat que la LOMCE vulgui carregar-se el sistema d'immersió lingüística a Catalunya i ha afirmat que, ben al contrari, de fet "és la primera llei de l'Estat que reconeix l'existència de la immersió lingüística com una de les opcions de plantejament lingüístic".

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Wert ha respost amb un taxatiu "en absolut" en ser preguntat sobre si la reforma educativa que impulsa vol carregar-se la immersió lingüística a les escoles catalanes i ha insistit que l'únic que vol garantir el govern espanyol és que el castellà, com a llengua oficial a l'Estat, també pugui ser llengua vehicular.

En aquest sentit, ha reconegut que, segons la legislació vigent, no existeix el dret dels pares a escollir la llengua d'escolarització dels seus fills, però sí el dret de les administracions de garantir que totes les llengües de l'Estat vehiculars ho puguin ser basant-se en el fonament jurídic catorzè.

Pressupost per a 1.000 famílies

Sobre el pressupost atorgat perquè les famílies que ho demanin puguin escolaritzar els seus fills en castellà en escoles privades, el cost del qual, segons la nova llei, haurà d'assumir la Generalitat, Wert ha dit que l'han calculat amb una previsió que seran uns 1.000 alumnes els que ho faran, una xifra molt per sobre de les 17 famílies que en origen van decidir portar la qüestió als jutjats.

El ministre Wert ha defensat que la LOMCE s'ha fet amb "un objectiu primordial" que no té res a veure amb la immersió lingüística i que és "reduir una taxa d'abandonament escolar del 25% que ens col·loca en una singularitat indesitjable dins de la UE i és una rèmora per al progrés i la cohesió de la societat espanyola".

En aquest sentit, ha criticat l'oposició perquè, segons ell, no presenta cap alternativa i només demana mantenir la LOE. "Mantenir el sistema actual és l'únic que no pot ser una opció", ha dit, perquè "és una irresponsabilitat mantenir un sistema que dóna aquests resultats". Wert, que ha declarat "obsolet" el moviment de la comprensivitat i ha rebutjat el terme "revàlida", ha defensat els exàmens homogenis del govern espanyol al final de l'Educació Primària per controlar l'assoliment de coneixements.

"El moviment de la comprensivitat està obsolet. No funciona i els partits socialistes de tot el món se n'han anat separant", ha dit.

"El LAPAO no és res"

Més enllà de la LOMCE, el ministre també ha abordat la decisió del govern aragonès d'anomenar LAPAO el català de la Franja. Wert ha reconegut que el LAPAO no és una llengua i ha dit que la mateixa consellera d'Educació d'Aragó -la catalana María Dolores Serrat Moré- li ha reconegut que la qüestió ha sortit de mare.

Expressant-se en català, llengua que ha usat diverses vegades al llarg de l'entrevista, just abans de la reunió del Consell de Ministres, José Ignacio Wert ha afirmat: "El LAPAO no és res. Bé, és la llengua aragonesa que es parla a l'Aragó oriental", ha dit repetint la definició aprovada pel govern de la presidenta d'Aragó, Fernanda Rudi, del PP.

"A mi no em posi en embolics amb Aragó", ha conclòs més tard, ja en castellà, per fugir de la polèmica. I instat per l'entrevistador a valorar la denominació creada ("però vostè és el ministre!", li ha dit Manel Fuentes), Wert ha respost: "Això és una qüestió de legislació autonòmica. Jo, si amb alguna cosa sóc respectuós, és amb les competències de les comunitats autònomes."

Els toros i la plantada dels millors estudiants

Tornaran els toros a Catalunya? Wert ha respost molt breument a la qüestió apuntant que això serà o no serà segons el que determini el Tribunal Constitucional sobre la llei catalana que va establir l'abolició de les corrides.

I pel que fa a la plantada que li van dedicar els millors estudiants en l'acte d'entrega de diplomes, el ministre d'Educació ha puntualitzant que van ser 12 dels 126 estudiants els que no el van saludar. "M'he abstingut de jutjar la seva actitud, però sí que vull matisar-ne la xifra", ha dit Wert, que ha conclòs que "la immensa majoria d'aquests estudiants sí que es van comportar amb educació i cortesia."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut