Imatge d'arxiu del primer ministre, David Cameron.
El govern britànic podria haver espiat usuaris d'internet.
Londres

L'escàndol per l'espionatge cibernètic de Washington també esquitxa Londres

Segons revela el rotatiu "The Guardian", el govern britànic podria haver espiat usuaris d'internet fent servir el mateix programa que Barack Obama als Estats Units, el PRISM. L'executiu de Cameron s'ha afanyat a desmentir-ho però dilluns haurà de donar explicacions davant la Cambra dels Comuns.

RedaccióActualitzat
L'escàndol generat als EUA per l'espionatge indiscriminat a través dels servidors d'Apple, Google i Facebook esquitxa també el Regne Unit. Segons revela el rotatiu "The Guardian", el govern britànic podria haver espiat usuaris d'internet fent servir el mateix programa que Barack Obama als Estats Units, el PRISM.

Segons aquestes fonts, l'executiu de David Cameron va firmar un conveni de col·laboració amb l'Agència de Seguretat Nacional nord-americana (NSA) l'any 2010 per fer ús de la informació confidencial recopilada pel PRISM. D'aquesta manera, s'esquivava els processos legals necessaris a l'hora d'accedir a l'activitat cibernètica dels ciutadans. Entre els objectius d'espionatge hi hauria diputats, acadèmics i activistes, segons publica "The Guardian".

"Una ximpleria"

El ministre britànic d'Exteriors, William Hague, ha sortit al pas d'aquestes informacions per assegurar que els serveis secrets actuen sempre amb "l'autorització necessària i dirigida" contra possibles amenaces. "És una ximpleria pensar que la seu de comunicacions governamentals (GCHQ) pugui actuar fora dels circuits legals", ha declarat Hague, i ha recordat que "els britànics que compleixin la llei no tenen res a témer".

Amb tot, Hague ha evitat respondre sobre la relació del GCHQ amb el programa secret PRISM, responsable del ciberespionatge nord-americà. Dilluns, però, haurà de donar explicacions davant la Cambra dels Comuns.
Anar al contingut