Rams de flors al costat del pilar contra el qual va colpejar Meric. (Foto: EFE)
Rams de flors al costat del pilar contra el qual va colpejar Meric. (Foto: EFE)
París

Mor un jove antifeixista després de ser agredit per un grup d'extrema dreta a París

Clément Meric, de 18 anys, ha mort aquest dijous a la tarda després de quedar en estat de mort cerebral com a conseqüència d'una pallissa per part d'un grup d'extrema dreta en un centre comercial. Quatre persones, d'edats entre 20 i 30 anys, han estat detingudes en relació amb aquesta agressió.

RedaccióActualitzat
Clément Méric, un jove de 18 anys militant d'organitzacions antifeixistes, ha mort aquest dijous com a conseqüència de l'agressió que va rebre dimecres a la tarda en ple centre de París, en un atac que el govern francès atribueix a l'extrema dreta. Clément Meric, estudiant de la prestigiosa universitat de Sciences Po conegut per la seva militància en l'extrema esquerra, anava acompanyat d'uns amics quan es va iniciar una baralla amb un grup de caps rapats en un centre comercial.

La discussió en veu alta entre els dos grups va provocar que la botiga els desallotgés i que la baralla continués al carrer, on segons alguns testimonis Meric va rebre un fort cop de puny i, en caure a terra, es va donar un cop al cap contra un pilar i va perdre el coneixement. A continuació, els agressors van fugir. Com a conseqüència dels cops rebuts, el jove estudiant va quedar en estat de mort cerebral a l'hospital de La Pitié Salpêtrière, on ha mort aquest dijous a la tarda.

Professors i alumnes del centre on estudiava el jove i militants del Partit d'Esquerres i dels sindicats s'han trobat en una massiva manifestació aquest dijous, que ha derivat en una crida contra la creixent visibilitat dels grups violents d'extrema dreta. Clément Méric és el primer mort, però no la primera víctima de la violència en els últims mesos.

Set detinguts

La policia francesa ha detingut un total de set persones. Algunes són militants dels grups d'extrema dreta Joventut Nacionalista Radical. Es creu que el més jove dels arrestats és l'autor de l'agressió, motivada, segons el ministre de l'Interior, Manuel Valls, per raons polítiques.

La policia disposa de forces testimonis perquè l'agressió va produir-se a plena llum del dia en un carrer bastant concorregut, prop dels grans bulevards i de l'estació de Saint Lazare. Malgrat les detencions, fonts de la Fiscalia asseguren que la investigació continua oberta.

Condemna general

La totalitat de la classe política ha condemnat l'acte. El president de la República, François Hollande, ha dit des de Tòquio, on es troba de viatge, que l'agressió és un "acte odiós". Manuel Valls ha dit que el dimecres "l'odi va guanyar, i de forma irreversible" i ha fet una crida a la prudència a l'hora de fer declaracions, al·legant que "hi ha un clima que afavoreix aquest ambient d'odi", en referència als aldarulls que hi ha hagut en les darreres setmanes en actes contraris al matrimoni homosexual.

El Front Nacional de Marine Le Pen també s'ha desmarcat de l'agressió i ho ha qualificat d'atac "inadmissible i irresponsable". El Partit d'Esquerres francès ha atribuït l'atac al grup d'extrema dreta Joventut Nacionalista Revolucionària, però el fundador de l'organització, Serge Ayoub, ha dit que això és "absolutament fals" i ha acusat altres partits d'extrema esquerra.
Anar al contingut