Rovellons
Rovellons (Foto: ACN)
Poblet

El carnet de boletaire s'estrena amb èxit als boscos de Poblet

Agricultura ha comprovat amb una enquesta que "la llicència" ha estat ben acollida entre els boletaires i la temporada que ve s'estendrà a altres paratges.

Redacció/ TV3Actualitzat
El que popularment s'anomena carnet de boletaire ha passat amb nota la prova pilot als boscos de Poblet. El Departament d'Agricultura ha comprovat amb una enquesta que "la llicència" ha estat ben acollida entre els boletaries i es comença a notar als boscos. Per això, la temporada que ve s'estendrà a altres paratges.

L'experiència del carnet de boletaire es va engegar després que els responsables del paratge natural de Poblet van demanar que en aquesta zona es regulés la recol·lecció de bolets perquè la presència cada cop més massiva de gent que n'hi venia a buscar estava degradant el medi natural a la zona.

El director del paratge natural de Poblet, Anton Vellvey, ha explicat que van demanar que s'actués perquè els boletaires "movien molt el mantell vegetal, deixaven moltes deixalles i, després, amb les colles de manteniment, havíem de passar força temps recollint les restes".

Els boletaires han pagat 10 euros per temporada per un permís per recollir 6 quilos per dia, tot i que per als veïns dels municipis del paratge el preu es reduïa a un euro.

En una enquesta feta als que han adquirit la llicència, s'ha comprovat la gran acceptació dels boletaires d'aquesta experiència pilot i s'ha vist que n'hi ha que estarien disposats a pagar fins i tot una mica més, sempre que això reverteixi en el bosc.

És el cas de Pere Domènech, veí de Vimbodí i aficionat a buscar bolets, que ha considerat: "La gent ens hem de conscienciar que darrere un arbre sempre hi ha un propietari, públic o privat, però és un propietari. En aquest cas estem en un bosc públic, per la qual cosa els tècnics de l'administració són els qui ho gestionen, però al cap i a la fi gestionar vol dir arreglar camins i aclarir bosc i fer tots els possibles perquè aquell bosc no pugui cremar."

Després de l'informe positiu, el departament d'Agricultura pensa a anar-lo aplicant a tot el territori de manera progressiva. "La idea és anar consolidant el model, extrapolar-lo a altres zones, en principi també en boscos públics i espais protegits, i a la vegada anar desenvolupant la normativa", ha dit el director general de medi natural i biodiversitat, Antoni Trasobares, que ha destacat que "s'ha de pensar bé quin és el preu viable que permeti tenir recursos per gestionar millor i que sigui accessible".

Després dels boscos públics també es vol aplicar als privats, perquè els silvicultors també rebin contraprestacions per a la despesa que els representa la gestió que fan dels seus boscos.
Anar al contingut