Milers de manifestants han tornat a omplir la plaça Taksim.
Milers de manifestants han tornat a omplir la plaça Taksim.
Istanbul

La policia dispersa amb gasos lacrimògens els milers de manifestants de la plaça Taksim d'Istanbul

Turquia continua convulsionada per unes protestes que ja fa cinc dies que duren. Milers de persones han tornat a envair aquest dilluns al vespre la cèntrica plaça d'Istanbul, el dia abans de la vaga general de dos dies que ha convocat la confederació de sindicats del sector públic. La policia les ha dispersat amb canons d'aigua, bales de goma i gasos lacrimògens. El país es prepara aquest dimarts per a una vaga general de dos dies general de dos dies convocada per la confederació de sindicats del sector públic.

RedaccióActualitzat
Turquia continua convulsionada per unes protestes que ja fa cinc dies que duren. Milers de persones han tornat a envair aquest dilluns al vespre la plaça Taksim d'Istanbul, epicentre de les protestes que viu el país. La policia ha tornat a intervenir fent mostra de la seva força i ha dispersat a la multitud amb gasos lacrimògens, bales de goma, i canons d'aigua. Els manifestants s'hi han tornat amb pedres. Aquesta nova ocupació de la plaça Taksim arriba el mateix dia que s'ha tingut notícia de la primera víctima mortal per les protestes, un jove de 19 anys que ha estat envestit per un vehicle particular, mentre intentava col·locar una barricada per tallar el trànsit.

Policies i manifestants han tornat a enfrontar-se al barri de Besiktas, que ja va ser escenari d'aldarulls la nit anterior. Segons testimonis recollits per l'agència Efe, els enfrontaments han començat al mateix temps que una sonora cassolada a diversos barris d'Istanbul. Com en nits anteriors, la confusió ha estat molt gran i s'han viscut escenes de pànic al parc de Gezi, on la policia ha llançat gasos lacrimògens.

Tot plegat, hores abans de la vaga general de dos dies que ha convocat la confederació de sindicats del sector públic, un organisme que aplega 11 sindicats i uns 240.000 afiliats.

Erdogan nega una "primavera turca"

L'intent de talar uns arbres d'un parc urbà al costat de la popular plaça d'Istanbul per construir-hi un centre comercial, apartaments i, segons alguns plans, també una mesquita, va ser el detonant d'unes protestes que han anat creixent i estenent-se a la capital, Ankara, i la mediterrània Esmirna.

L'oposició ha demanat al primer ministre turc, Recep Tayip Erdogan, que demani disculpes per l'actuació contundent de les forces de l'ordre a l'hora de reprimir les protestes al carrer. Però Erdogan se n'ha anat de viatge al Marroc.

El cap del govern turc, Recep Tayyip Erdogan, ha dit que aquestes protestes no es corresponen amb les que van albergar diversos països àrabs del mediterrani fa dos anys. Erdogan ha dit que "és ridícul" parlar de primavera política en un país membre de l'OTAN, candidat a entrar a la Unió Europea i amb una economia en constant creixement, malgrat la crisi global.
Anar al contingut