Ramon Bagó, durant la seva compareixença al Parlament.
Ramon Bagó, durant la seva compareixença al Parlament.
Barcelona

Bagó nega haver afavorit concessions a Serhs des del consorci de sanitat

L'empresari, exalcalde de Calella i expresident del Consorci de Salut i Social de Catalunya i de la Corporació Salut del Maresme nega haver influït des d'aquests càrrecs perquè s'adjuquessin concurs a l'empresa Serhs, de restauració per a col·lectius, que presideix. La companyia va guanyar sis dels trenta concursos licitats mentre ell era al consorci sanitari.

RedaccióActualitzat
L'empresari i expresident del Consorci de Salut i Social de Catalunya i de la Corporació Salut del Maresme, Ramon Bagó, ha negat haver afavorit des d'aquests càrrecs concessions a l'empresa Serhs, de restauració per a col·lectius, de la qual és president. Bagó, que va ser alcalde de Calella per CiU, ha defensat l'honestedat de la seva feina en una compareixença a la comissió d'investigació al Parlament sobre la gestió sanitària i les relacions entre les empreses públiques i privades.

Bagó ha assegurat que Serhs va guanyar diversos concursos perquè, a ulls dels licitadors, les seves ofertes eren "millors que la resta". I ha explicat que, mentre va estar als càrrecs, l'empresa va guanyar sis dels trenta concursos que es van licitar. Segons ell, aquests concursos no han suposat més d'un 1% del total facturat pel grup, xifra que podria pujar fins al 3% si s'hi afegeixen presons i escoles.

"Com a president del CSC no tenia cap intervenció, ni directa ni indirecta, en cap concessió. Ni me n'assabentava, ni hi intervenia ni se'm comunicava res", ha remarcat.

Bagó, que no va cobrar per ser president del CSC tot i que rebia 1.500 euros nets mensuals per dietes, ha admès que seria positiu endurir les incompatibilitats entre sanitat pública i concertada a Catalunya.

La Fiscalia Anticorrupció investiga si les adjudicacions a Serhs per part del CSC es van ajustar a dret, arran d'un informe de l'Oficina Antifrau que va alertar de duplicitats per part de Bagó.

En la mateixa comissió, l'exdirector general de l'antic Consorci Hospitalari de Catalunya, Jaume Raventós, ha destacat que Bagó "sempre va mantenir una actitud irreprotxable" i mai no va participar en les decisions per adjudicar a la seva empresa cap contracte.

Raventós, que ha estat el primer dels compareixents, ha defensat la legalitat de tots els concursos que es van fer en la seva època en aquest consorci, que agrupa 42 hospitals i 76 centres d'atenció privada de Catalunya.

Segons ha assegurat Raventós a preguntes dels diputats, les decisions finals sobre l'adjudicació de serveis les prenien "sempre" els hospitals o centres i mai el consorci, que el president del Grup Serhs també va dirigir entre 1991 i 2008; va formar part del consell d'administració fins al 2012.

Raventós ha defensat la legalitat de totes les actuacions del consorci, encara que ha reconegut que, "possiblement, es podria haver fet millor i haver-se explicat tot millor", però no ha admès cap il·legalitat, ni tan sols una falta d'ètica pel fet que dos hospitals associats al CSC contractessin els serveis de cuina a l'empresa de Bagó.

Després d'afirmar que els comptes del CSC les auditava l'empresa Faura Casas i mai va observar cap "nota significativa", Raventós ha insistit que Bagó no va tenir informació privilegiada i que fins i tot una vegada va abandonar un consell d'administració perquè es va produir un conflicte d'interessos.

També ha reconegut que no es va fer un concurs per a la gestió del centre de les Cotxeres de Borbó, que va gestionar el CSC, perquè es va fer a través d'un conveni que es va signar entre l'Ajuntament de Barcelona, el Servei Català de la Salut i el CSC.
Anar al contingut