Istanbul

Erdogan fa una crida a la calma i atribueix els aldarulls a manifestants extremistes

El primer ministre turc, Recep Tayip Erdogan, fa una crida a la calma arran dels greus aldarulls d'aquests dies a les principals ciutats de Turquia. Erdogan atribueix les protestes a manifestants extremistes. L'origen d'aquestes protestes és el projecte de construcció d'un centre comercial a la plaça Taksim d'Istanbul. Després d'insinuar la possibilitat de retirar el projecte, el primer ministre ha dit que continua defensant la proposta, tot i que ha afegit que no s'eliminarà més d'una desena d'arbres de l'espai verd de la plaça.

RedaccióActualitzat
El primer ministre turc ha fet una crida a la calma després dels greus aldarulls d'aquests dies a les principals ciutats de Turquia. Recep Tayip Erdogan ha assegurat que la protesta està organitzada per forces extremistes i que s'acabarà aviat. Ho ha afirmat a l'aeroport d'Istanbul abans de començar una gira pel Magreb que comença al Marroc.  

Aquesta matinada hi ha hagut més protestes a Istanbul i a Ankara a més d'altres ciutats com Esmirna, a la costa occidental. Les forces de l'ordre han llançat gasos lacrimògens contra els manifestants. A Istanbul els concentrats han intentat arribar a les oficines del primer ministre, i a Ankara la policia ha detingut moltes de les persones que s'havien refugiat en un centre comercial del centre. A Esmirna, a la costa oest, els manifestants han llançat artefactes incendiaris a la seu del partit governamental.

Les manifestacions van començar de manera pacífica per protestar contra la construcció d'un centre comercial i la destrucció d'una zona verda a la cèntrica plaça Taksim d'Istanbul, però han derivat en un desafiament contra la política d'Erdogan. Aquest dilluns, el primer ministre ha refemat la idea de tirar endavant el projecte, tot i que a les últimes hores s'insinuava la possibilitat de retirar la proposta. Erdogan ha remarcat, però, que no s'eliminarà més d'una desena d'arbres de l'espai verd de la famosa plaça.

Erdogan acusa els manifestants de vàndals: "Estan arrencant les llambordes i trencant les finestres de les botigues. Això és democràcia? Diuen que Tayyip Erdogan és un dictador. No tinc res a dir si qualifiquen de dictadora una persona que té un ferm compromís de servir el seu país". El balanç de tres dies de protestes és de gairebé un miler de ferits i 1.700 detinguts, segons fonts oficials. Amnistia Internacional, però,  afirma que almenys dues persones han mort durant els incidents dels últims dies.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut