Madrid

10 anys de la tragèdia del Iak-42, en què van morir 62 militars espanyols

Aquest diumenge fa 10 anys del tràgic accident del Iakolev 42, l'avió que es va estavellar a Turquia i va causar la mort de 62 militars espanyols. Encara continuen sense resposta les incògnites de l'accident.

RedaccióActualitzat
Aquest diumenge fa 10 anys del tràgic accident del Iakolev 42, l'avió que es va estavellar a Turquia i va causar la mort de 62 militars espanyols. Els militars tornaven a casa després de quatre mesos i mig de missió a l'Afganistan i el Kirguizistan. En el sinistre hi van morir els 62 militars i els 13 membres de la tripulació.

Preguntes sense resposta

Deu anys després, ni el govern espanyol ni la justícia han resolt preguntes de resposta compromesa. Entre les polèmiques que han envoltat l'accident es planteja per què el govern espanyol no va atendre les queixes que havia rebut sobre el mal estat dels avions exsoviètics que feien el trasllat dels militars o per què la tripulació de l'avió acumulava 23 hores de servei sense descans. També va ser un escàndol com es van fer les identificacions de les restes humanes, fins al punt que es van entregar a famílies equivocades.

El principal homenatge a les víctimes es fa a Saragossa, on hi ha el memorial que recorda els militars. No hi ha cap homenatge oficial, fet que els familiars consideren coherent amb l'actitud que ha tingut el govern espanyol respecte a l'accident.

Els afectats continuen pendents de cobrar les indemnitzacions que els ha de pagar l'empresa alemanya que va contractar el vol.

A Turquia, l'àvia de 82 anys propietària del terreny on va caure l'avió va deixar les terres en herència, poc abans de morir, als familiars dels militars perquè hi puguin tornar sempre que vulguin.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut