El Kepler, en el moment d'enlairar-se.
El Kepler, en el moment d'enlairar-se.
Washington

El telescopi Kepler té una avaria que amenaça el seu futur

La NASA ha anunciat que al Kepler hi ha una avaria que amenaça el seu futur.

RedaccióActualitzat
La NASA ha anunciat que el telescopi Kepler té una avaria que podria posar en perill el seu futur. Els tècnics encarregats del telescopi han explicat que el Kepler ha tingut una fallada en el sistema de direcció i han perdut el control de dos dels quatre rotors que permeten estabilitzar el telescopi i ajustar la direcció de les lents. Tot i que ara intentaran reparar els rotors, els controladors del giny consideren que és poc probable que recuperi l'exactitud que tenia.

Per ara, l'aparell està en una situació "estable i segura" i l'han passat a mode de seguretat, segons ha explicat Charles Sobeck des de l'Ames Research Center de Moffet Field, a Califòrnia, des d'on el controlen. Però el seu futur és incert. Amb aquesta fallada en el segon rotor "és poc probable que el telescopi pugui tornar al punt d'exactitud que garanteix la seva fotometria d'alta precisió".

El Kepler s'encarrega de les observacions per buscar planetes semblants a la Terra. Actualment vigila més de 150.000 estrelles a la recerca de planetes o candidats a planetes amb temperatures mitjanes que permetin trobar-hi l'aigua líquida.

Llançat el 2009, orbita al voltant del sol a 64.000 milions de quilòmetres de la Terra i es considera una de les missions recents de la NASA de més èxit.

El Kepler, amb un pressupost de 600 milions de dòlars, estava previst que conclogués la seva missió a finals del 2012, però es va decidir prolongar fins al 30 de setembre del 2016.  
Anar al contingut