El president del Consell Europeu, Hermann van Rompuy, i el ministre de Finances irlandès, Michael Noonan, aquest dimarts a la reunió de l'Ecofi…
El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i el ministre de Finances irlandès, Michael Noonan, aquest dimarts a la reunió de l'Ecofin.
Brussel·les

Luxemburg i Àustria mantenen el seu bloqueig a la nova norma per combatre l'evasió fiscal

Malgrat la pressió de la resta de socis, cap dels dos països està d'acord a intercanviar informació fiscal. Luxemburg i Àustria, però, sí que han aixecat el veto que mantenien fins ara al mandat negociador perquè al Comissió tanqui pactes contra el frau fiscal amb Suïssa, Liechenstein, Mònaco, Andorra i San Marino.

RedaccióActualitzat

Luxemburg i Àustria, els dos únics països de la Unió Europea que encara tenen el secret bancari, mantenen el seu bloqueig a la nova normativa europea que ha de combatre el frau i l'evasió fiscal. Malgrat la pressió de la resta de socis, cap dels dos països està d'acord a intercanviar informació fiscal, de manera que els 27 ministres de Finances reunits a Brussel·les han ajornat l'acord.

El comissari de Fiscalitat europeu, Algirdas Semeta, s'ha declarat "decebut" de no ser "capaços d'acordar avui aquesta important directiva". El ministre de Finances irlandès, Michael Noonan, ha anunciat que aquesta qüestió es tornarà a posar damunt la taula en la cimera de líders europeus del 22 de maig.

El seu homòleg luxemburguès, Luc Frieden, ha recordat que el seu país té previst aixecar el secret bancari l'1 de gener del 2015, però tanmateix ha rebutjat donar suport a la directiva. "No puc donar el meu acord polític a la directiva perquè hem de garantir que s'apliqui la igualtat de tracte" respecte a tercers països, ha dit Frieden.

Negociacions amb cinc països

Aquesta igualtat, segons el ministre luxemburguès, només s'aconseguirà quan la Unió Europea firmi acords de lluita contra el frau fiscal amb Suïssa, Liechenstein, Mònaco, Andorra i San Marino. Per aquest motiu, tant Luxemburg com Àustria han aixecat el veto que mantenien fins ara al mandat negociador perquè la Comissió tanqui aquests pactes. Només quan arribin aquests acords els dos països reconsideraran el veto a la normativa.

La ministra de Finances austríaca, Maria Fekter, ha dit que desbloquejar el mandat negociador suposa "un gran pas endavant per a Àustria", però ha justificat el veto a la directiva al·legant que "el capital és extremadament mòbil i cal garantir la igualtat de condicions". Fekter ha afegit que, si s'adopta aquesta normativa, "tindríem una situació en la qual els europeus estem anant més lluny i sent més durs amb nosaltres mateixos que en les negociacions amb els tercers països".

Per la seva banda, el ministre espanyol, Luis de Guindos, ha expressat el seu suport tant a la directiva com al mandat negociador i ha defensat que l'intercanvi automàtic d'informació ha de ser "la pedra angular del nostre compromís contra el frau i l'evasió fiscal".

La directiva en qüestió, que està bloquejada des del 2008, vol cobrir els buits detectats en la legislació vigent i obliga els estats membres a enviar informació sobre els interessos que es paguen als comptes bancaris de no residents a les autoritats fiscals del país de procedència.

Anar al contingut