Pantalla d'ordinador plena de xifres ordenades.
El Pentàgon acusa la Xina de ciberatacs" als Estats Units.
Washington

El Pentàgon acusa l'exèrcit xinès d'organitzar ciberatacs contra els Estats Units

L'executiu de Barack Obama acusa l'Exèrcit Popular de la Xina de dur a terme ciberatacs contra sistemes informàtics propis i de contractistes de Defensa. És la primera vegada que el govern de Washington acusa obertament Pequin d'estar al darrere d'aquesta mena d'atacs tot assegurant que un dels motius podria ser el d'establir "les capacitats militars que podrien aprofitar-se en una crisi".

RedaccióActualitzat

L'últim informe anual del Pentàgon al Congrés sobre les capacitats militars xineses, recollit pel diari "The New York Times", fa unes acusacions molt directes ja que, segons el Departament de Defensa dels EUA, la Xina ha passat a ocupar el primer lloc pel que fa a tecnologia ciberofensiva. És la primera vegada que el govern de Washington acusa obertament Pequin d'estar darrera d'aquesta mena d'atacs tot assegurant que un dels motius podria ser el d'establir "les capacitats militars que podrien aprofitar-se en una crisi".

De fet, l'informe sosté que el primer objectiu dels ciberatacs xinesos és l'espionatge industrial però recorda els atacs contra el Departament de Defensa el 2012 i apunta que hi ha indicis d'atacs destinats a obtenir claus sobre les decisions polítiques dels Estats Units. També adverteix que la informació recopilada podria usar-se per a "la construcció d'un mapa de les xarxes de defensa dels Estats Units, d'elements de logística i de capacitats militars relacionades, que podrien ser explotades durant una crisi".

El document assegura que la Xina fa servir una xarxa gran i organitzada d'empreses i diferents institucions "per facilitar la recopilació d'informació sensible i exportar tecnologia, així com investigació i ciència bàsica per facilitar l'obtenció d'informació sensible i exportar tecnologia que sosté la modernització del sistema de defensa dels Estats Units".

L'informe del Pentàgon també posa de manifest que les inversions xineses als Estats Units busquen incrementar la seva pròpia tecnologia militar. "La Xina continua usant les inversions estrangeres, les empreses comercials de participació conjunta, els intercanvis acadèmics, l'experiència dels estudiants i investigadors xinesos repatriats, i l'espionatge industrial i tècnic esponsoritzat per l'Estat per incrementar el nivell de tecnologia i la pràctica per donar suport a la investigació, el desenvolupament i les adquisicions militars."

L'informe, però, no diu a l'administració d'Obama com ha d'actuar per aturar aquestes pràctiques en un món econòmicament interconnectat en què els Estats Units encoratgen aquest tipus d'inversions, i les seves pròpies a la Xina, per crear lloc de treball i aprofundir en la relació entre les economies número 1 i número 2 del món.

Segons "The New York Times", alguns experts argumenten que l'amenaça xinesa s'ha exagerat. Destaquen que el govern xinès té tants interessos econòmics als Estats Units que no es pot permetre organitzar una ciberguerra al país. De tota manera, la realitat de la ciberguerra i la dimensió dels ciberatacs són cada vegada més importants i els Estats Units cada cop donen més importància a la ciberdefensa. De fet, el 2009 es va crear un programa complet de contraespionatge cibernètic encapçalat pel general Keith Alexander.

Anar al contingut