La reunió on es va celebrar la cimera pel dret a decidir. (Foto: ACN)
La reunió on es va celebrar la cimera pel dret a decidir. (Foto: ACN)
Barcelona

El govern valora positivament la cimera pel dret a decidir malgrat que no s'han pogut llimar les desavinences

La trobada, que ha durat prop de dues hores i mitja, tenia l'objectiu de buscar el màxim consens possible per encarar la celebració d'una consulta d'autodeterminació a Catalunya. El govern, convençut que a la cimera sobre la consulta hi ha hagut acords i que les discrepàncies han estat només de matís. Els socialistes no volen saber res de la consulta si no es deslliga de la secessió, i ICV i la CUP demanen més concreció.

RedaccióActualitzat
Dues hores llargues tancats a la Sala Tàpies del Palau de la Generalitat per buscar el màxim consens de cara a celebrar una consulta d'autodeterminació a Catalunya i només CiU i el govern s'atreveixen a parlar d'un "gran acord" dels participants a favor que Catalunya pugui exercir el seu dret a decidir.
 
El PSC ha sortit "decebut" perquè detecta massa protagonisme de les posicions partidistes dels que volen engegar el procés per arribar a la independència. Navarro diu que aquí, a ell, no li trobaran. Que el trobaran, en tot cas, en les cimeres que es fixin en la "Catalunya real", aquella que pateix per la crisi.
 
Com si CiU i ERC haguessin previst el discurs del PSC, en la compareixença posterior a la cimera han remarcat que el procés que viu Catalunya ha de ser per dibuixar un escenari millor que "aturi l'hemorràgia i a més, que curi la ferida", deia Turull. El secretari general d'ERC, Oriol Junqueras, a més a més, ha dit que cal comptar amb el concurs de tota la societat civil i no limitar-ho només als polítics i al govern.
 
Així, la gran incògnita de si el PSC acabaria fent pinya amb CiU i ERC al voltant del dret a decidir s'ha resolt amb una negativa condicionada: o es deslliga el pacte per la consulta de la secessió, o no hi ha res a fer.
 
Les posicions prou conegudes abans de la cimera no sembla que hagin canviat massa després de les dues hores de reunió. Tampoc hi ha hagut tancament de files per part d'ICV ni de la CUP sobre el Pacte Nacional pel Dret a Decidir que ha proposat la cimera després del mandat del Parlament en aquest sentit. De fet, tant Joan Herrera com Quim Arrufat han lamentat la falta de concreció per dur a terme el procés.
 
La crida que feia el president de la Generalitat, Artur Mas, aquest diumenge reclamant unitat a les diferents parts i a no fer "ni un pas enrere" hauria tingut un efecte relatiu, doncs, entre els participants. L'objectiu, va dir Mas, és que la "majoria aclaparadora" a favor de la consulta que hi ha al Parlament "no s'esquerdi ni es debiliti".
 
Per comprovar la resistència d'aquesta majoria caldrà esperar a una nova cimera, que es convocarà aviat i en la qual s'implicarà no només els representants de les institucions polítiques, sinó també els de la societat civil com els sindicats, patronal, associacions i entitats.
 
A la cimera, també hi ha participat els representants del Consell de Governs Locals, els presidents de les quatre diputacions i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. No hi han assistit ni el Partit Popular ni Ciutadans. L'oposició a aquesta cimera també l'havia manifestada a primera hora del matí l'exministra socialista Carme Chacón, que en una carta als mitjans de comunicació, havia demanat al PSC que no acudís a la reunió i s'enfrontés a Artur Mas.

Per part, del govern han assistit a la reunió Artur Mas, la vicepresidenta, Joana Ortega, i el conseller de la Presidència, Francesc Homs. A la taula hi ha Jordi Turull i Toni Font (CiU), Oriol Junqueras i Marta Rovira (ERC), Pere Navarro i Maurici Lucena (PSC), Joan Herrera i Joan Mena (ICV-EUiA), David Fernández i Quim Arrufat (CUP), Miquel Buch, Núria Marín, Lluís Tejedor i Pere Prat (Consell de Governs Locals), Xavier Trias (Barcelona), i els presidents de les diputacions Joan Giraut (Girona), Salvador Esteve (Barcelona), Josep Poblet (Tarragona) i Joan Rañé (Lleida).
Anar al contingut