El ministre d'Economia, Luis de Guindos, en la roda de premsa del Consell de Ministres.
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, en la roda de premsa del Consell de Ministres.
Madrid

El govern espanyol vol tornar les caixes als seus orígens amb límits territorials i de volum d'actius

El Consell de Ministres ha aprovat l'avantprojecte de llei de caixes que posa límits a aquestes entitats per garantir que tornen a la seva funció tradicional. Les caixes no podran sortir d'un territori ni tenir uns actius superiors a 10.000 milions.

RedaccióActualitzat
L'executiu de Mariano Rajoy continua el seu camí per reformular les caixes. El Consell de Ministres ha donat llum verda a un avantprojecte de llei que té per objectiu tornar les entitats a la seva tasca tradicionals.

El govern espanyol considera que les caixes "s'han desviat de la seva naturalesa tradicional", en paraules del ministre d'Economia, Luis de Guindos. I l'executiu té clara quina és aquesta funció: "desenvolupar l'estalvi i evitar l'exclusió social de determinats col·lectius". Per forçar les entitats a tornar a aquest camí, el govern espanyol aposta per una triple limitació: material, territorial i de volum.

Segons ha explicat De Guindos, les caixes hauran de tornar a ocupar-se de clients minoristes i pimes, en un àmbit territorial que no podrà excedir el d'una comunitat autònoma o les deu províncies del voltant.

Les caixes tampoc podran tenir un balanç amb actius superiors als 10.000 milions d'euros o una quota de dipòsits per sobre del 35% dels de la comunitat autònoma on operin.

Límit al control dels seus bancs

L'avantprojecte és una imposició de la troica - Comunitat Europea, BCE i FMI - com a contrapartida al rescat de la banca. La normativa fixa límits estrictes al control de les antigues caixes sobre els seus bancs, tot i que no estableix una data límit per la venda de les seves participacions en les entitats bancàries.

Segons preveu l'avantprojecte, el Banc d'Espanya tindrà molt a dir sobre la diversificació de riscos de les fundacions, que no podran participar en eventuals ampliacions de capital dels seus bancs, i perdran pes a l'hora de fixar dividends que s'aprovaran per àmplia majoria.

Reduir el control polític

El ministre d'Economia ha destacat que la proposta de l'executiu busca evitar el control polític de les caixes. S'establirà un sistema d'incompatibilitats per evitar control polític. Els directius no podran formar ser càrrecs executius de partits polítics, organització empresarial o sindical.

L'avantprojecte de llei també exigirà coneixements financers a les persones que formin part dels consells directius.

Reunió amb els agents socials

En la roda de premsa del Consell de Ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáez de Santamaría, ha anunciat que el president Mariano Rajoy es reunirà el 16 de maig amb patronals i sindicats per tractar el diàleg social. Rajoy vol parlar de la sostenibilitat del sistema de pensions i de la reforma de les administracions.
Anar al contingut