Una persona camina ajudada d'un caminador.
Una persona camina ajudada d'un caminador.
Madrid

El Programa d'Estabilitat del govern espanyol inclou un nou ajust d'uns 3.000 milions d'euros i un terç sortiran de la llei de dependència

El govern espanyol va fer públic el Programa d'Estabilitat divendres passat, però no va explicar que el pla inclou un nou ajust d'uns 3.000 milions d'euros, un terç dels quals sortiran de les ajudes a les persones dependents. L'executiu també vol aconseguir la retallada prorrogant les pujades d'impostos que finalitzaven aquest any i reduint subvencions i despeses dels ministeris.

RedaccióActualitzat
El fre a l'austeritat que han reclamat els sindicats a la manifestació del Primer de Maig contrasta amb el Programa d'Estabilitat que el govern espanyol acaba d'enviar a Brussel·les. Divendres, l'executiu de Mariano Rajoy va fer-ne públics els principals eixos en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, però no va explicar que el pla inclou un nou ajust d'uns 3.000 milions d'euros.

La llei de dependència, principal perjudicada

Per aconseguir-ho, algunes transferències a les comunitats autònomes per a polítiques socials patiran un ajust. I sembla que els principals perjudicats seran les persones dependents. I és que, segons es detalla al pla, 1.108 milions d'euros es retallaran de la llei de dependència, una xifra que és superior a la partida que l'administració central tenia pressupostada per a aquest any, de 1.087 milions.

D'aquests diners, 150 milions es retallaran, segons indica, per la via de la simplificació en el procés de valoracions i revisant els graus de dependència per rebaixar, si cal, els pagaments. Per aquest mateix concepte, el 2014 s'espera estalviar 168 milions d'euros més. El programa de reformes inclou també un augment progressiu del copagament per part dels beneficiaris d'un 5%. Això suposarà recaptar 339 milions aquest mateix any.

La consellera, pendent de la concreció de l'ajust

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, trucarà aquest mateix dijous a Madrid per saber els detalls d'aqueta retallada, ja que, segons ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio", tot el sap és a través dels mitjans de comunicació. La consellera ha recordat que la llei de dependència establia que els costos l'havien de compartir, a parts iguals, l'administració central i l'autonòmica, i que ara Madrid només n'està assumint el 20%. És per això que considera que si es confirma aquest ajust, se seguirà en la línia del que ja ha anat fent el govern espanyol fins ara.

Més ajustos si es desvia el dèficit

L'executiu espanyol vol aconseguir la retallada de 3.000 milions, també, prorrogant les pujades d'impostos que finalitzaven aquest any i també reduint subvencions i despeses dels ministeris. En el text enviat a la Comissió Europea, el PP deixa molt clar que si al setembre detecten un altre desviament del dèficit, aplicaran més mesures en aquest sentit.
Anar al contingut