Madrid

L'advocat de l'Estat considera que la Declaració de Sobirania és un desafiament obert contra la Constitució

L'advocat de l'Estat considera en el seu recurs que la declaració del 23 de gener aprovada pel Parlament atorga al poble català el dret a separar-se de la resta d'Espanya si així ho decideix i és per això que considera que desafia la Carta Magna, segons ha pogut saber "El Punt Avui".

RedaccióActualitzat
L'advocat de l'Estat considera que la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament atorga al poble català el dret a separar-se de la resta d'Espanya si així ho decideix i que, per tant, és un desafiament obert contra la Constitució, segons publica "El Punt Avui".

El diari ha tingut accés al recurs que l'advocat de l'Estat ha presentat davant el Tribunal Constitucional. S'hi alerta que la declaració té efectes polítics i jurídics i que reconèixer com a subjecte polític sobirà el poble de Catalunya li atorga la possibilitat d'excercir un poder constituent.

En aquest context, l'advocat de l'Estat recorda que la sobirania, segons la Constitució, només resideix en el poble espanyol en el seu conjunt i per això demana que la declaració sigui declarada inconstitucional, suspesa i anul·lada.

La Declaració de Sobirania va ser aprovada el 23 de gener al Parlament amb 85 vots favorables, sumant els diputats de CiU (50), ERC (21), ICV-EUiA (13) i un dels tres de la CUP. Hi van votar en contra el PP, C's i el PSC, que va seguir la directriu de la direcció del partit. Amb tot, 5 dels diputats socialistes van trencar la disciplina de vot i no van participar en la votació.

En declaracions al Parlament, tots cinc van argumentar que han evitat votar contra el dret a decidir "per respecte" a una part de l'electorat i al programa electoral de la formació.

El recurs davant el TC, adverteix també que, tal com s'havia estudiat en sectors nacionalistes, la Generalitat no pot convocar unes eleccions plebiscitàries sobre la independència de Catalunya ja que, apunta, les eleccions autonòmiques mai poden investir-se de "naturalesa constituent".
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut