Monedes de 2 euros. (Foto: ACN)
El bo espanyol a 10 anys té un rendiment per sota del 2% per primera vegada a la història. (Foto: ACN)
Madrid

L'economia espanyola cau un 0,5% el primer trimestre, segons el Banc d'Espanya

La caiguda de la demanda interna i la contribució del sector exterior han afavorit aquestes dades. La destrucció de treball, per la seva banda, també s'ha moderat , ja que ha caigut a una taxa del 4,5% interanual respecte al 4,7% del trimestre anterior.

RedaccióActualitzat
El Banc d'Espanya conclou que l'economia espanyola ha caigut un 0,5% el primer trimestre. Això suposa una desacceleració del ritme de caiguda del PIB respecte a l'últim trimestre del 2012, en què va caure un 0,8%, segons publica en el seu últim butlletí econòmic.

Aquestes dades rauen en la caiguda de la demanda interna del 0,8%, menys que el trimestre anterior arran d'un comportament menys negatiu de consum en les llars, un cop s'ha diluït l'efecte de la pujada de l'IVA i de la supressió de la paga extra dels treballadors públics al desembre, mentre que la contribució del sector exterior continua sent positiva, de 0,3 punts percentuals, tot i que una mica menys que en l'últim trimestre de 2012. Les exportacions han aconseguit recuperar-se tot i la debilitat de la zona euro.

La destrucció de treball, per la seva banda, també s'ha moderat, ja que ha caigut a una taxa del 4,5% interanual, respecte al 4,7% del trimestre anterior, a totes les branques productives, i hi ha hagut un repunt en els contractes indefinits i un nou impuls dels de temps parcial.

A més, la despesa de les empreses en inversió ha caigut a menys ritme per la millora de la confiança empresarial i el manteniment de les vendes a l'exterior. El Banc d'Espanya es felicita per més resposta de la negociació col·lectiva a les dificultats de les empreses, que ha afavorit increments "pràcticament nuls de la remuneració per assalariat" en el sector privat.

Crida a continuar amb les reformes estructurals

En qualsevol cas, conclou que per assegurar que la incipient moderació salarial es traslladi als preus i permeti guanyar competitivitat a l'exterior, és recomanable accelerar el procés ja iniciat de reformes estructurals.

Ara bé, l'entitat ha subratllat l'escassa capacitat d'estalvi de les famílies en un context amb poc marge per a la recuperació del consum a curt termini ja que ha baixat la renda disponible, ha augmentat l'endeutament i hi ha un panorama laboral incert.

Sobre el procés de consolidació fiscal, l'entitat ha destacat l'esforç que s'ha fet "amb gran intensitat" el 2012 i considera imprescindible continuar per la mateixa via per comptar amb unes finances públiques més sanejades i frenar la trajectòria alcista del nivell de deute públic.
Anar al contingut