Edurne Brouard, filla de Santiago Brouard, parla per als mitjans.
Edurne Brouard, filla de Santiago Brouard, parla per als mitjans.
Bilbao

Un dels homes absolts per l'assassinat de Brouard en confessa l'autoria material 30 anys després

L'exempresari José Luis Morcillo Pinillos, que en el seu moment va ser absolt per l'assassinat del dirigent d'Herri Batasuna Santiago Brouard, ha reconegut avui davant la jutge que sí que en va ser l'assassí. I ha afegit que l'exdirector de Seguretat de l'Estat del govern de Felipe González ho va organitzar tot. És la tercera instrucció de la causa, però la confessió de Morcillo no implica que pugui ser condemnat.

RedaccióActualitzat
L'exempresari José Luis Morcillo Pinillos, que en el seu moment va ser absolt de l'assassinat del dirigent d'Herri Batasuna Santiago Brouard, ha reconegut avui davant la jutge que sí que en va ser l'assassí. I ha afegit que l'exdirector de Seguretat de l'Estat del govern de Felipe González ho va organitzar tot. Morcillo ha declarat en qualitat de testimoni i per videoconferència.

La jutge ha reobert la causa després que va rebre un escrit de l'expolicia José Amedo amb la transcripció d'una conversa entre ell i l'exempresari en què li reconeix que va ser l'autor material dels trets contra el líder d'HB. Hi afegeix que va rebre l'ordre de matar del llavors comandant de la Guàrdia Civil Rafael Masa, també jutjat i absolt pels mateixos fets. Segons Morcillo, que assegura estar penedit del que va passar, Amedo hauria rebut ordres de Julián Sancristóbal, exdirector general de Seguretat durant el govern de Felipe González. L'exempresari afirma que havia d'haver cobrat 25 milions de les antigues pessetes pel crim, però que només en va rebre 7.

Aquesta és la tercera instrucció de la causa, però la confessió de Morcillo no implica que pugui ser condemnat, perquè no se'l pot tornar a jutjar pels mateixos fets. De fet, les parts no creuen que les noves diligències judicials puguin tenir gaire recorregut.

El cas

El pediatre i dirigent d'HB Santiago Brouard va ser assassinat a trets el 20 de novembre del 1984, a la seva consulta de Bilbao, a mans de dos mercenaris. L'atemptat el van reivindicar els GAL. La mort de Brouard va commoure Euskadi. Va haver-hi dos judicis tancats en fals. En el primer només es va condemnar un dels autors materials, Rafael López Ocaña. Després va quedar absolta tota la cúpula policial jutjada, el policia José Amedo i Julián Sancristóbal, ara assenyalat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut