Un grup d'"indignats" intentant barrar el pas al socialista Jordi Terrades. (Foto: ACN)
Els "indignats" van barrar el pas als diputats. (Foto: ACN)
Barcelona

L'Audiència Nacional veu indicis de delicte en l'acció dels 22 imputats pel setge al Parlament

L'Audiència Nacional creu que es van "extralimitar" en el dret de manifestació i que podrien ser jutjats per un presumpte delicte contra les institucions de l'Estat, penat amb entre 3 i 5 anys de presó.

RedaccióActualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco veu indicis de delicte en l'actuació dels 22 "indignats" imputats per l'assetjament al Parlament, el 15 de juny de l'any 2011, que va saldar amb insults i agressions a 11 diputats. Després d'escoltar els denunciats, les víctimes i els testimonis i d'analitzar els informes policials, el jutge conclou que aquests imputats poden haver comès un delicte contra les institucions de l'Estat.

Segons la resolució, els imputats van ser identificats en un context ambiental greument violent i intimidatori, on van assetjar els parlamentaris. Ara el jutge trasllada aquesta resolució al fiscal i a les acusacions personades perquè faci el seu text d'acusació

Els fets van passar el 15 de juny de l'any 2011 en una concentració davant la cambra catalana sota el lema "Aturem el Parlament. No deixarem que aprovin les retallades". El mateix president de la Generalitat, Artur Mas, va haver d'accedir al recinte en helicòpter. El jutge recorda que el Parlament és una alta institució de l'Estat i, per tant, el delicte podria estar penat amb condemnes d'entre 3 i 5 anys de presó.

El jutge destaca que hi ha "fets menors o, fins i tot faltes", com ara "escopir, insultar, sostreure documents, llançar líquids, impedir el pas, pintar una creu en una gavardina o empènyer" que, quan es fan "aprofitant-se de la intimidació ambiental" i amb "la covardia de l'acció del grup i no aïlladament" es converteixen en una acció "greu i, per tant, delictiva". En resum, hi veu una "extralimitació del dret de manifestació",.

Benet Salellas, advocat d'algun dels imputats, ha lamentat les bases sobre les quals s'ha elaborat aquesta resolució de l'Audiència. "Moltes d'aquestes persones són identificades per la mateixa policia per determinades imatges que entenem que no acrediten els fets en la forma que se'ls imputen", ha advertit. Salellas ha afegit que els agradaria tenir detalls de quines proves hi ha contra cada jove "més enllà de l'informe inicial policial".
Anar al contingut