Washington

Els EUA responen a les amenaces de Pyongyang instal·lant un sistema de míssils en una illa del Pacífic

El secretari de Defensa, Chuck Hagel, ha anunciat que s'enviarà a l'illa de Guam, al Pacífic, un sistema de defensa de míssils balístics. Hagel ha advertit que les amenaces de Pyongyang són "reals i clares".

RedaccióActualitzat
Corea del Nord apuja el to de les seves amenaces, que són "reals i clares", segons el secretari de Defensa dels Estats Units, Chuck Hagel. "A mesura que ha augmentat la seva retòrica bèl·lica i d'acord amb les accions que han pres les últimes setmanes, representen un perill real i clar i amenacen els interessos dels nostres aliats, començant per Corea Sud i Japó. També per les amenaces que els nord-coreans han dirigit directament als Estats Units."

En aquest context, Chuck Haguel ha anunciat que el Pentàgon enviarà a la base nord-americana de l'illa de Guam, a l'oceà Pacífic, un sistema de defensa de míssils balístics. En paral·lel, Washington i Pequín treballen amb altres capitals per reduir tensions. La Xina demana contenció al seu aliat nord-coreà i Rússia coincideix que la situació a la península de Corea és explosiva.

La darrera decisió de Pyongyang ha estat bloquejar l'accés al complex industrial de Kaesong, el principal motor econòmic de Corea del Nord i l'únic projecte econòmic que comparteixen les dues Corees. Es tracta d'un complex industrial, únic nexe comercial i de cooperació entre les dues Corees des de fa deu anys.

D'altra banda, els caps de la diplomàcia dels Estats Units i Corea del Sud s'han reunit en una trobada en què els Estats Units s'han compromès a defensar el seu aliat Corea del Sud davant les amenaces del veí del nord. "El que Kim Jong-un ha fet és provocador, perillós i temerari. Els Estats Units no acceptaran que Corea del Nord sigui un estat nuclear, i reitero que farem el que calgui per defensar els nostres aliats, Corea i el Japó", ha sentenciat el secretari d'Estat nord-americà.

John Kerry ha afirmat que els Estats Units no es prenen les amenaces de Pyongyang a la lleugera, i que si ara reactiva una antiga central nuclear estarà violant acords internacionals. No obstant, ha assegurat: "Tenen una opció, i aquesta opció és entrar en unes negociacions per a la desnuclearització, que també és la política de la Xina, i començar a concentrar-se en les necessitats del poble".

Corea del Sud també creu que el desllorigador de l'amenaça nord-coreana és la Xina. En aquest sentit, el ministre d'Afers Estrangers sud-coreà, Yun Byung-se, ha manifestat: "Encara que és una feina molt difícil, creiem que, amb la Xina i els altres membres de la taula negociadora, hauríem de continuar aquests esforços, amb paciència".

John Kerry ha repetit que els Estats Units defensaran els seus aliats Corea del Sud i el Japó. Ara bé, ha deixat una porta oberta perquè Kim Jong-un s'avingui a negociar i sobretot perquè els xinesos hi contribueixin.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut