El nou líder nord-coreà, Kim Jong-un, rodejat de militars. (Foto: Reuters)
El nou líder nord-coreà, Kim Jong-un, rodejat de militars. (Foto: Reuters)
Pyongyang

Corea del Nord reactivarà totes les seves instal·lacions nuclears

Entre les instal·lacions que vol reactivar Pyongyang, hi ha un reactor atòmic de 5 megawatts de la planta de Yongbyon aturat el 2007 després d'un acord internacional de desnuclearizació.

RedaccióActualitzat
Corea del Nord ha anunciat que reactivarà totes les seves instal·lacions nuclears, entre les quals un reactor atòmic de 5 megawatts de la planta de Yongbyon aturat el 2007 després d'un acord internacional de desnuclearització que va implicar les dues Corees, els Estats Units, la Xina, el Japó i Rússia.

Un portaveu de la Direcció General de l'Agència Central d'Energia Atòmica nord-coreana ha assegurat que es prendran mesures per reiniciar el reactor i renovar les instal·lacions, que podrien ser utilitzades tant per a la producció elèctrica com per a finalitats militars, segons l'agència estatal KCNA. Aquesta decisió, a més, podria permetre al règim comunista extreure plutoni de barres de combustibles ja utilitzades, segons els experts.

El procés de diàleg internacional per la desnuclearització de Corea està estancat des del 2008, quan Pyongyang es va retirar després de ser sancionat per l'ONU per haver fet proves amb míssils de llarg abast.

L'anunci de reactivar les instal·lacions nuclears arriba després que aquest cap de setmana el seu líder, Kim Jong-un, anunciés l'"ampliació qualitativa i quantitativa" del desenvolupament d'armes nuclears com un dels dos pilars sobre els quals es fixaran les futures polítiques del règim, juntament amb el desenvolupament econòmic.

L'escalada de tensió de les últimes setmanes és conseqüència de la demostració de força que està fent el nou líder nord-coreà, que va reprendre la seva particular cursa nuclear amb el llançament de míssils de prova. La reacció va venir en forma de sancions de la comunitat internacional i de maniobres militars conjuntes dels Estats Units i Corea del Sud.
Anar al contingut