El president de Xipre, el conservador i líder de la Coalició Democràtica. (DISY), Nikos Anastassiadis
El president de Xipre, el conservador i líder de la Coalició Democràtica. (DISY), Nikos Anastassiadis (Foto d'arxiu: EFE)
Nicòsia

El president de Xipre assegura que no pensa sortir de l'euro, però critica els "experiments" de l'Eurogrup

El president de Xipre ha criticat durament els altres socis de l'Eurozona per haver imposat a Xipre mesures sense precedents -com l'impost als dipòsits de més de 100 mil euros- que l'han convertit en un experiment.

RedaccióActualitzat
"Xipre no té cap intenció d'abandonar l'euro". Així de contundent s'ha mostrat aquest matí el president xipriota, Nikos Anastassiadis, durant una conferència a Nicòsia davant de funcionaris de l'Estat.
 
Anastassiadis també ha assegurat que el rescat acordat amb la Unió Europea ha evitat el risc de fallida del país. Però ha criticat durament els altres socis de l'Eurozona per haver imposat a Xipre mesures sense precedents -com l'impost als dipòsits de més de 100 mil euros- que l'han convertit en un experiment.
 
Un mes de restriccions
 
El president ha agraït als seus compatriotes la seva "maduresa" i comprensió per les mesures restrictives per treure diners dels bancs. Unes mesures que s'allargaran durant un mes i que només permetran treure 300 euros al dia.
 
A més, els qui tenen diners a Xipre no podran cobrar diners en metàl·lic a través de xecs, sinó que els hauran d'ingressar en un compte bancari. També està prohibit treure més de 3.000 euros de l'illa. Tot i així, i amb la documentació pertinent, les empreses importadores sí que podran fer transferències de capital fora del país. Pel que fa a les targetes de crèdit, el govern xipriota ha imposat que els pagaments a l'estranger no superin els 5.000 euros.
 
Tot plegat amb l'objectiu d'evitar fuga de capitals de les entitats bancàries xipriotes. La Unió Europea dóna suport a aquest control de capitals.
 
Normalitat, tot i l'excepció
 
La normalitat ha marcat aquest divendres el segon dia d'obertura de les caixes i bancs, després de dues setmanes d'incerteses per les negociacions del govern de Xipre i el Banc Central Europeu (BCE), la Comissió Europea (CE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) per tal que l'illa obtingués el rescat.
 
Finalment, a canvi d'una injecció de 10.000 milions d'euros, es liquidarà la segona entitat financera del país -el Laiki Bank- la recapitalitzaació del Banc de Xipre i taxes als dipòsits de més de 100.000 euros.
Anar al contingut