El soldat Ventura Pau amb la seva dona, Montserrat Sureda. (Foto: Francesc Boix)
El soldat Ventura Pau amb la seva dona, Montserrat Sureda. (Foto: Francesc Boix)
Barcelona

La Comissió de la Dignitat recupera imatges inèdites de la Guerra Civil i en busca l'autor

La Comissió de la Dignitat recupera un fons de 1.400 negatius de la Guerra Civil i els anys previs. Les imatges mostren la vida a la guerra i són el testimoni d'un soldat fotògraf de l'exèrcit republicà, encara no identificat. Per ara només se sap que era fotògraf professional i s'investiga la pista d'una dona anomenada Teresa Fabregat.

RedaccióActualitzat
La Comissió de la Dignitat investiga la procedència de 1.400 negatius del període de la Guerra Civil i dels anys 1931 a 1936, un fons documental de gran valor que ha adquirit per 7.700 euros. Després que les institucions en van desestimar la compra per motius econòmics, la comissió ha pogut comprar el fons amb la contribució d'una cinquantena de particulars.

Una caixa de fusta i dues capses petites de llauna han guardat durant 74 anys el tresor documental d'un soldat fotògraf de qui encara no se sap el nom. És el testimoni d'un soldat anònim que va recopilar els negatius que ell va considerar més valuosos, retallats i documentats la majoria, excepte molts de la guerra que només va poder guardar en el rodet.

Les fotografies tenen el valor d'haver estat fetes per un soldat de la trentena divisió de l'exèrcit republicà i tenen més riquesa que les dels corresponsals de guerra en el sentit que capten el dia a dia dels soldats al front.

"Va retratant escenes inèdites de la vida de la guerra, com ara quan s'ha fet presoner una persona i l'estan interrogant", explica el portaveu de la Dignitat, Josep Cruanyes.

Hi ha fotografies del front d'Aragó i de la zona del Montsec, on va actuar aquesta divisió. A més de les escenes de la guerra, apareix en moltes fotografies un dona identificada com Teresa Fabregat, un nom que pot ser clau per saber qui era el fotògraf. De moment, però, el material només els ha permès determinar que l'autor de les imatges és un professional.

Se sap que les capses van anar a parar a mans d'un soldat francès al camp de refugiats d'Argelers. La Comissió de la Dignitat ha comprat el fons a uns militars francesos i, un cop acabi la investigació de la seva procedència, el donarà a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

El portaveu de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha explicat que el material que tenen de moment només els ha permès saber que l'autor de les fotografies és un professional.

La Comissió de la Dignitat produirà també una Exposició de les imatges més representatives del fons.
Anar al contingut