El rebels custodien el palau presidencial, a Bangui. (Foto: Reuters)
El rebels custodien el palau presidencial, a Bangui. (Foto: Reuters)

Els rebels colpistes a la República Centreafricana suspenen la Constitució i dissolen el Parlament

En el seu primer missatge a la nació, Djotodia ha justificat l'opció militar, ha suspès la Constitució i ha dissolt el Parlament. També ha anunciat que governarà per decret fins a la convocatòria d'eleccions, d'aquí a tres anys. Ara, el nou president formarà un govern de transició.

RedaccióActualitzat
El líder de l'aliança rebel Séléka, Michel Djotodia, que ha encapçalat un cop d'estat a la República Centreafricana, ha oficialitzat la seva autoproclamació com a president, malgrat la condemna d'una gran part de la comunitat internacional, incloent-hi la Unió Africana i la Unió Europea. En el seu primer missatge a la nació, Djotodia ha justificat l'opció militar, ha suspès la Constitució i ha dissolt el Parlament. També ha anunciat que governarà per decret fins a la convocatòria d'eleccions, d'aquí a tres anys. Ara, el nou president formarà un govern de transició.

El cap dels colpistes ha confirmat en el càrrec el primer ministre, Nicolas Changai, un antic opositor de l'expresident Bozizé, que ha fugit i ara es troba al Camerun després d'haver passat pel Congo. Changai va ser nomenat en virtut dels acords de Libreville. Aquest pacte, firmat entre govern i rebels al gener, havia de suposar la pau a la República Centreafricana després que Séléka es fes forta al nord del país. Els rebels de Seleka, formada per quatre grups, han tirat endavant el cop d'estat en considerar, tot i això, que no s'han complert els termes de l'acord.

Al carrer, la situació és de descontrol. Els rebels intenten restablir l'ordre a la capital, on els pillatges a mans de grups armats difícils d'identificar són freqüents i han decretat un toc de queda. Mentrestant, les tropes franceses controlen l'aeroport.
Anar al contingut