Nicòsia

El Banc Central de Xipre ajorna a dijous l'obertura de les entitats del país

La reobertura dels bancs farà dijous, segons el Banc Central de Xipre, que argumenta la decisió per garantir un "funcionament tranquil de tot el sistema bancari". Totes les entitats excepte el Laiki Bank i el Banc de Xipre, havien d'obrir aquest dimarts després de gairebé 10 dies de "corralito" i de restriccions en els diners que es podien extreure dels caixers.

RedaccióActualitzat
Per garantir un "funcionament  tranquil de tot el sistema bancari", el Banc Central de Xipre ha optat per ajornar l'obertura de totes les entitats del país. En un principi havien d'obrir aquest dimarts després de gairebé 10 dies de "corralito". Totes excepte el Laiki Bank i el Banc de Xipre, els dos grans bancs del país, que ho farien dijous. Finalment, però la decisió s'ha ajornat.

En total, a Xipre hi ha sis bancs del país, cinc filials de bancs d'altres països i sucrusals de 26 entitats estrangeres, a més d'un centenar de cooperatives bancàries. De tota manera, la meitat del sector està controlat pel Banc de Xipre, el Laiki Bank i l'Hellenic Bank.

Xipre arribava diumenge de matinada a un acord amb la troica, gairebé en el temps de descompte de l'ultimàtum donat pel Banc Central Europeu (BCE). La segona entitat del país, Laiki, sea "liquidada  immediatament, amb la plena contribució d'accionistes, bonistes i dipositaris no assegurats", que perdran el 100% del que van invertir: uns 4.200 milions d'euros. Laiki es dividirà en un banc dolent i en un de bo, que s'integrarà al Banc de Xipre, que també haurà d'assumir un deute de 9.000 milions d'euros en liquiditat d'emergència del BCE.

Aquest nou ajornament significa que es mantindrà durant dos dies més el límit de retirada en efectiu de caixers automàtics, que és d'uns 100 euros al dia. Les entitats bancàries de Xipre estan tancades des del dissabte 16 de març, quan es va signar el primer rescat, i, des d'aleshores, l'únic accés a diners en metàl·lic ha estat a través dels caixers automàtics, tot i que cada vegada amb més limitacions en els imports.

El president del país, Nikos Anastassiadis, ha reconegut aquest dilluns que l'acord de rescat firmat amb la troica és "dolorós", però que és la millor opció en les circumstàncies actuals. En un discurs televisat, Anastassiadis també ha explicat que "el Banc Central, aplicant les lleis que ha votat el Parlament, aplicarà algunes restriccions en les transaccions financeres", al contrari de les informacions difoses pel mateix sector bancari xipriota. Ara bé, el cap de govern ha apuntat que es tracta d'"una mesura temporal que s'anirà relaxant gradualment".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut