Barcelona

Junqueras està disposat a entrar en el govern si Mas concreta una data per a la consulta

El líder republicà ha rebutjat unes eleccions anticipades perquè l'objectiu d'ERC no és "maximitzar" el seu nombre de diputats, però ha advertit que trencarà l'acord de governabilitat amb CiU si es dilata la celebració de la consulta. CiU respon a Junqueras que les dues condicions ja es donen

RedaccióActualitzat
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que està disposat que el seu partit entri a formar part del govern si es concreta "una data i una pregunta" per a la consulta sobiranista. "Volem una data que no s'allargui gaire i una pregunta concreta", ha dit en un dinar col·loqui organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona, davant d'uns 200 empresaris catalans. Junqueras responia així a la proposta feta divendres per Artur Mas de considerar imprescindible l'ampliació de les línies d'acord de govern, no només amb Esquerra, sinó també amb el PSC.

El líder republicà ha rebutjat unes eleccions anticipades perquè l'objectiu d'ERC no és "maximitzar" el seu nombre de diputats, però ha advertit que trencarà l'acord de governabilitat amb CiU si es dilata la celebració de la consulta. Junqueras ha mantingut la incògnita sobre si donarà suport als pressupostos del 2013, que encara ha de presentar el govern, i ha argumentat que el paper d'ERC no és tant votar els comptes, sinó "explicar la veritat" a la gent sobre la situació de Catalunya.

Aquesta veritat passa, segons el president d'ERC, per proclamar que una Catalunya dins de l'Estat no és viable econòmicament per la situació, segons ha dit, d'espoliació fiscal i ha lamentat que el govern de la Generalitat caigui en el "xantatge" de l'Estat d'un possible relaxament de l'objectiu de dèficit per a aquest any. "Fem una festa quan ens diuen que revisaran el dèficit", ha lamentat Junqueras sobre l'actitud de l'executiu català, ja que ha considerat que així legitima l'actitud del govern espanyol amb Catalunya, que els republicans consideren que és hostil.

Junqueras ha defensat davant dels empresaris que són millors les "incerteses" que presenta l'aposta independentista que fa el seu partit que l'agonia que suposa per a Catalunya seguir formant part de l'Estat. Ha argumentat que, en un context de crisi política i econòmica, per a Catalunya seran millors "certes dosis d'inestabilitat" que mantenir l'"statu quo", és a dir, continuar sent una comunitat autònoma d'Espanya.

Ha demanat als empresaris que contribueixin a generar els grans consensos econòmics, polítics, culturals i socials que necessita Catalunya per veure el futur amb optimisme i que passen, segons la seva opinió, pel sobiranisme: "Guardeu-vos els apriorismes ideològics a la butxaca", els ha demanat.

Junqueras ha insinuat que, si la crisi de Xipre es tanca en fals, podria instal·lar-se en el futur el debat sobre la conveniència que una Catalunya independent formés part de la UE i de l'euro o que, per contra, quedés al marge de la Unió i de la moneda única. El líder republicà ha considerat que Europa s'està comportant de tal manera amb Xipre que coses que ara "ningú s'atreveix a dir" podrien posar-se sobre de la taula, i ha recordat que un estat fora de la UE tindria la possibilitat de devaluar la moneda com a instrument per sortir de la crisi.

CiU respon a Junqueras: les dues condicions ja es donen

Fonts de CiU han dit a Catalunya Informació que consideren que les dues condicions que posa Junqueras per entrar al govern ja es donen. Sobre la primera condició, diuen que tenir acotada la consulta al 2014 ja és un compromís sobre la data prou clar i suficient i refermen que no hi ha motius per ajornar-la. Pel que fa a la segona condició, recorden que s'acaba de crear un Consell per a la Transició Nacional que precisament té l'encàrrec de buscar les vies jurídiques més adequades perquè el procés de transició nacional tiri endavant. Des de CiU, també consideren que Junqueras no pot posar en revisió permanent el pacte de governabilitat, tenint en compte la trascendència del procés que viu el país.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut