Madrid

El FROB aplica la quitança més alta als clients amb preferents de Catalunya Banc, que perdran el 61% de la inversió

La gran banca haurà d'aportar 2.000 milions d'euros per donar liquiditat als titulars de preferents i deute subordinat de les entitats nacionalitzades. El FROB ha establert la quitança per als inversors de preferents i deute subordinat, que va des del 38% de Bankia o el 43% per a les preferents de NCG Banc fins al 61% que s'aplicarà als inversors de l'entitat catalana.

RedaccióActualitzat
La gran banca haurà d'aportar 2.000 milions d'euros per donar liquiditat als titulars de preferents i deute subordinat de les entitats nacionalitzades. Tot i així, els afectats que no han optat per l'arbitratge o per la via judicial no podran recuperar tots els diners invertits, en molts casos enganyats per les seves entitats.

En el cas de Catalunya Banc, les pèrdues per als impositors poden arribar al 61% de la inversió, fet que suposa la quitança més elevada de les aplicades a aquesta mena de productes híbrids per part del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

En el cas dels posseïdors de deute subordinat perpetu de l'entitat catalana, la pèrdua serà del 40%. Per als que tenien deute subordinat amb vencimenttindran una quitança mitjana d'un 15%. Els propietaris d'aquest últim tipus de productes tindran l'opció de canviar el deute o per accions de Catalunya Banc, amb el descompte previ corresponent sobre el nominal, o per bons o dipòsits bancaris amb el mateix venciment i amb un descompte previ de l'1,5% per mes fins a la data de venciment de l'emissió i des de l'1 de desembre del 2012.

El  FROB ha establert una quitança mitjana del 38% per a les participacions preferents de Bankia i del 36% per al deute subordinat perpetu, d'acord amb un comunicat de premsa del FROB. A més, l'organisme públic ha decidit reduir el nominal de l'acció de Bankia de 2 euros a un cèntim i fer després una ampliació de capital de 15.540 milions d'euros.

El FROB també ha establert la quitança per als inversors de preferents i deute subordinat d'altres entitats nacionalitzades, que oscil·la entre el 43% per a les preferents de NCG Banc, passa pel 50% del Banco Gallego i arriba al 61% de Catalunya Banc.


El govern espanyol obliga per decret les entitats sanes a posar els 2.000 milions d'euros al Fons de Garantia de Dipòsits per canviar aquests productes. El que més diners hi podria acabar posant és el BBVA, ja que no en va voler posar al "banc dolent". Si no rectifica, no es podrà acollir al descompte que es fa a les entitats que estan ajudant a sanejar la part immobiliària.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut