Caracas / Sant Joan Despí

Maduro atribueix el càncer d'Hugo Chávez a un "atac" dels "enemics històrics" de la pàtria

El vicepresident veneçolà ha presidit una reunió d'urgència de la cúpula militar i política hores abans de l'anunci oficial que la mort d'Hugo Chávez. El govern ha expulsat dos agregats de l'ambaixada nord-americana per promoure "projectes desestabilitzadors".

Irene VaquéActualitzat
El vicepresident veneçolà, Nicolás Maduro, ha atribuït a un "atac" dels "enemics històrics" del país el càncer que finalment ha acabat amb la vida del president Hugo Chávez. Maduro ha llançat l'acusació en una roda de premsa després de presidir una reunió d'urgència de la cúpula militar i política al palau de Miraflores, que l'ha acompanyat amb cares llargues durant la compareixença. Era el presagi del que acabaria sent l'anunci de la seva mort.

Maduro ha confiat que en el futur una comissió científica podrà demostrar que Chávez "va ser atacat amb aquesta malaltia", i s'ha remès al cas de Yasser Arafat: "ja se sap que li va ser inoculada una malaltia, i ja sabem què va passar". El mateix Hugo Chávez ja va mantenir aquesta hipòtesi quan van coincidir a patir aquesta malaltia dirigents com Lula da Silva i Cristina Fernández de Kirchner.

El número dos del règim veneçolà ha acusat els "enemics" de voler desestabilitzar el país. De fet, ha anunciat que han expulsat l'agregat aeri de l'ambaixada dels Estats Units, David Delmonaco, perquè tenen constància que s'ha reunit amb militars en actiu per plantejar-los "projectes desestabilitzadors". El Pentàgon només ha confirmat que estava "al cas de les acusacions" i que el seu agregat aeri "està de tornada" als Estats Units. Després de la roda de premsa, el canceller veneçolà Elías Juana ha anunciat l'expulsió d'un segon agregat de l'ambaixada nord-americana, Devlin Kostal. "També ha estat declarat 'persona non grata' juntament amb David Delmonaco, i tenen 24 hores per abandonar el territori sobirà i independent de la República Bolivariana de Veneçuela", ha afirmat. Com ja ha fet amb Delmonaco, el Pentàgon ha confirmat el retorn d'aquest agregat, que ja és als Estats Units.

Maduro ha acusat la dreta veneçolana de no haver respectat en cap circumstància la figura de Chávez, que ha definit com "el nou llibertador" de la pàtria i ha anunciat mesures contra els "sabotatges", entre els quals ha citat l'elèctric, i "conspiracions" que s'han traduït en una "guerra permanent de rumors, mentides i manipulació".

Washington rebutja les acusacions

El portaveu del Departament d'Estat nord-americà, Patrick Ventrell, ha considerat "absurda" l'acusació que el seu país està darrere la malaltia de Chávez. "La rebutgem completament", ha afirmat pocs minuts abans que es confirmés la mort del comandant. "Malgrat les diferències significatives entre els nostres governs, continuem pensant que és important buscar una relació funcional i productiva amb Veneçuela basada en qüestios d'interès mutu", ha afegit.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut