Roma

Benet XVI: "Estimar l'Església significa també tenir la valentia de prendre decisions difícils"

Benet XVI s'ha acomiadat dels fidels amb una multitudinària audiència pública a la plaça de Sant Pere, per on s'ha passejat amb el papamòbil. En la seva última audiència al Vaticà com a papa, Benet XVI ha reconegut que ha passat per "moments difícils" durant el seu pontificat.

RedaccióActualitzat
Benet XVI, que demà deixarà de ser papa, ha dit en el seu comiat públic que en els seu vuit anys de pontificat ha tingut situacions d'alegria, però també "moments difícils", però que sempre s'ha sentit guiat i protegit per Déu. Davant de milers de fidels, el sant pare ha explicat: "Hi ha hagut moments en què les aigües estaven molt agitades i que el vent era contrari, com en tota la història de l'Església, i el Senyor semblava que dormia". El papa ha afegit: "Sempre he sabut, però, que la barca de l'Església no és meva, no és nostra, sinó seva i no la deixa enfonsar. És ell qui la condueix, per descomptat, a través dels homes que ha elegit". Segons el pontífex, "aquesta és la certesa que ningú pot enfosquir i és per això que el meu cor està ple d'agraïment a Déu".

En el seu discurs, Benet XVI ha dit: "Estimar l'Església significa també tenir la valentia de prendre decisions difícils, tenint sempre present el bé de l'Església i no el d'un mateix". El pontífex ha assegurat que ha renunciat al papat "en plena llibertat", quan ha notat que les seves forces han disminuït, i no pel seu bé particular "sinó pel bé de l'Església".

Segons el sant pare, la seva renúncia no significa que torni a la seva vida privada, ja que quan va acceptar ser papa va decidir "viure per sempre per al Senyor". Benet XVI ha dit en la seva última audiència com a papa: "No torno a la vida privada, a una vida de viatges, trobades, conferències... No abandono la creu, continuo d'alguna manera amb el Senyor Crucificat. Continuo al seu servei en el recinte de Sant Pere".

A l'audiència hi han assistit fidels de tot el món que no han parat de corejar "Benet, Benet" i "visca el papa", així com personalitats polítiques, com el president d'Eslovàquia, Ivan Gasparovic, els capitans Regents de San Marino i el Copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives

El comiat del papa ha aixecat molta expectació. Les botigues pròximes a Sant Pere venen postals seves amb el text de la renúncia que va pronunciar en llatí el 12 de febrer passat. Per a l'audiència d'aquest dimecres, s'han repartit unes 50.000 entrades, segons ha explicat el portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi. Després d'aquest acte general, s'ha organitzat una trobada privada a la Sala Clementina amb algunes personalitats com els caps d'estat d'Eslovàquia, San Marino i el president de Baviera, d'on és originari Joseph Ratzinger.

Aquest dijous, a partir de les 8 del vespre, s'oficialitzarà la renúncia de Benet XVI, que passarà a ser papa emèrit i es retirarà a la residència de Castelgandolfo mentre el conclave tria el seu successor. El seu anell del Pescador serà destruït pel camarlenc i se n'hi donarà un altre de diferent.

Paral·lelament, continuen els preparatius per triar el nou papa. Benet XVI ha autoritzat els cardenals a avançar el conclave abans del 10 de març. Després que es faci efectiva la renúncia, el degà del Col·legi Cardenalici enviarà la convocatòria per a l'inici de les congregacions generals, que podrien començar el dilluns 4 de març.

Sistach, l'únic català

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ja és a Roma per assistir a aquesta darrera audiència. Sistach, l'únic català que participarà a l'elecció del nou pontífex, no descarta quedar-se a la capital italiana fins a la celebració del conclave.

Les últimes hores de Benet XVI com a papa transcorren de manera tranquil·la. Aquest dimarts, segons ha explicat Lombardi, el pontífex ha seguit la seva agenda habitual. No ha concedit cap audiència, ni ha fet cap discurs i s'ha dedicat a la pregària i a la preparació dels pròxims dies.

El portaveu de la Santa Seu ha afirmat que tots els documents relacionats amb el govern vaticà es quedaran a la Santa Seu, però Joseph Ratzinger es podrà emportar els seus documents personals a la seva nova residència.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut