Esther Quintana, durant una entrevista a "Àgora", a TV3
Esther Quintana, durant una entrevista a "Àgora", a TV3
Barcelona

L'informe forense conclou que una pilota de goma pot ser la causa de la ferida d'Ester Quintana

L'informe forense sobre el cas d'Esther Quintana, la dona que va perdre un ull a la manifestació de la vaga general del novembre, conclou que les ferides causades són compatibles amb les que podria provocar una pilota de goma. El document no descarta que també podrien haver estat causades per un projectil de precisió, però elimina la possibilitat que es tractés d'una pedra o d'una ampolla de vidre.

RedaccióActualitzat
L'informe forense sobre el cas d'Esther Quintana, la dona que va perdre un ull a la manifestació de la vaga general del novembre, conclou que les ferides causades són compatibles amb les que podria provocar una pilota de goma. El document no descarta que també podrien haver estat causades per un projectil de precisió, però elimina la possibilitat que es tractés d'una pedra o d'una ampolla de vidre. El jutge que porta el cas ha citat a declarar la setmana que ve com a testimonis quatre Mossos d'Esquadra que eren en una de les furgonetes antiavalots desplegades a la zona on hi va haver l'incident, al passeig de Gràcia de Barcelona.

En l'informe, que han fet un forense i un oftalmòleg especialitzat per encàrrec del jutge que porta el cas, els dos experts arriben a la conclusió que la lesió de Quintana és totalment compatible amb l'impacte d'una pilota de goma llançada a gran velocitat, després d'analitzar l'abast i la profunditat de la ferida. A més, arran de la comparació de la ferida amb els dos tipus de munició de dispersió que fan servir els Mossos, afegeixen que no es pot descartar totalment que la causa fos l'impacte d'un projectil de precisió.

Tot i això, mantenen que la ferida és més compatible amb una pilota de goma llançada a una velocitat de més de 140 quilòmetres per hora, i descarten totalment que hagi estat causada per un objecte d'incís, com podria ser una pedra o una ampolla de vidre.

Sense permís del comandament

El llançament de pilotes de goma, contràriament als projectils de precisió, ha de ser autoritzat des de la sala de comandaments que dirigeix l'operatiu policial desplegat en les manifestacions. El jutge ha analitzat les converses que van intercanviar els agents desplegats amb la sala de comandaments i ha constatat que cap càrrec dels Mossos va autoritzar en cap moment el llançament de pilotes de goma, de manera que si hi va haver algun tret d'aquest tipus d'artefacte va ser sense el suport explícit de la direcció de la policia catalana.

Esther Quintana va perdre un ull en la manifestació de la vaga general del 14 de novembre passat a Barcelona, i la tesi que un projectil dels Mossos en va ser la causa ha anat agafant força, malgrat que el conseller d'Interior d'aquell moment, Felip Puig, va negar en un primer moment que la policia catalana hagués causat la ferida a Quintana. La declaració de l'infermer que va atendre Quintana a l'hospital i unes imatges gravades per una periodista de la televisió veïnal Graciamon i que el jutge ha analitzat han estat les últimes novetats al voltant del cas.

La controvèrsia sobre l'ús de les pilotes de goma per part dels Mossos s'ha accentuat arran d'aquest cas, fins al punt que el Departament d'Interior està estudiant si les prohibeix.
Anar al contingut