Membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca amb el nombre de signatures que han recollit (Foto: EFE)
Membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca amb el nombre de signatures que han recollit (Foto: EFE)
Madrid

Admesa a tràmit la ILP sobre la dació en pagament amb el canvi de vot del PP

La ILP que demana que la cessió de l'habitatge sigui suficient per saldar el deute de la hipoteca ha tirat endavant amb 334 vots a favor i una abstenció. El canvi en el sentit del vot del PP ha arribat després que un matrimoni de Calvià se suïcidés en rebre l'avís que serien desnonats.

RedaccióActualitzat
El Congrés dels Diputats ha acceptat a tràmit amb 334 vots a favor i una abstenció la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre la dació en pagament. Això ha estat possible després que el PP ha canviat el sentit del deu vot. Mentre estava en marxa el debat, el portaveu dels populars, Alfonso Alonso, ha anunciat que la formació, amb majoria al Congrés, votaria a favor de la proposta, permetent així la seva admissió a tràmit.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, amb el suport de sindicats i d'altres entitats socials, ha presentat aquesta iniciativa amb l'aval de més d'1,4 milions de signatures. Demanen una moratòria de totes les execucions hipotecàries, que es reconegui la dació en pagament retroactiva i es creï un parc públic d'habitatges en lloguer social.

El PP havia anunciat que s'hi oposaria perquè el Congrés ja està tramitant un projecte de llei sobre la protecció dels deutors hipotecaris. L'admissió de la ILP, segons havien justificat els populars, n'ajornaria un mes l'aprovació.

Durant el debat, diversos diputats han fet referència al suïcidi, aquest dimarts, d'un matrimoni jubilat a Calvià, després de rebre l'avís que serien desnonats. Poc després, Alonso ha informat del canvi de posicionament de la formació. Segons el portaveu, la decisió s'ha pres després que el president del Congrés i els serveis jurídics de la cambra oferissin al partit una alternativa per agilitzar la tramitació del seu projecte. La solució passa per sumar la ILP al text del projecte de llei ja en tramitació i debatre'ls de forma conjunta. El grup popular ha expressat el seu condol a la família el matrimoni de Calvià, però ha negat que el canvi de vot hagi estat motivat per la notícia.

Els socialistes s'han mostrat satisfets amb el vot favorable del PP i ho han atribuït a la pressió de la resta de grups i a la mobilització ciutadana. També creuen que "alguna cosa ha pogut tenir a veure" la notícia sobre la mort del matrimoni de Mallorca.
Anar al contingut