Madrid

El 70% dels donatius registrats per Bárcenas vulneraven la llei de finançament de partits, segons "El País"

"El País" publica que el 70% dels donatius que va rebre el PP entre el 1990 i el 2007 vulneraven la llei de finançament de partits vigent en aquell moment. Això, perquè superaven el màxim que una persona o empresa podia aportar anualment, fixat en 60.000 euros, o bé perquè provenien d'empreses o persones amb negoci públic.

RedaccióActualitzat
El 70% dels donatius que va rebre el PP entre el 1990 i el 2007 vulneraven la llei de finançament de partits vigent en aquell moment, segons publica el diari "El País" a la seva portada. Això, perquè superaven el màxim que una persona o empresa podia aportar anualment, fixat en 60.000 euros, o bé perquè provenien d'empreses o persones amb negoci públic que tenien prohibit fer donacions als partits.

Hi hauria ingressos que superen els 400.000 euros anuals, sis vegades més del permès. Segons les suposades anotacions manuscrites de l'extresorer del partit Luis Bárcenas, les aportacions il·legals, 7 milions i mig d'euros en 15 anys, serien d'empreses sobretot de la construcció. Per exemple, "El País" cita l'expresident de Sacyr Vallehermoso, Luis del Rivero, que hauria donat 200.000 euros només el 2007; o l'expresident d'OHL, Juan Miguel Villar, que hauria arribat als 250.000. Tots dos han negat les aportacions de 530.000 euros, en el cas d'OHL, i de 480.000 euros, en el cas de Sacyr Vallehermoso, que se'ls atribueix en total en aquestes anotacions.

En un dels ingressos il·legals a la comptabilitat de Bárcenas, segons "El País", hi ha el nom "López H." per un import equivalent de 90.150 euros el 1997 i de 24.000 euros, l'any següent. El marit de la secretària general del PP, Dolores de Cospedal, Ignacio López del Hierro, que ha estat conseller i directiu d'empreses immobiliàries com Bami o Metrovacesa, ha negat que es tracti d'ell i ha dit que mai ha aportat diners al PP. És més, ha dit al rotatiu: aleshores ni coneixia la seva dona.

En les anotacions, també apareixen citades almenys dues empreses catalanes. Segons la premsa de Lleida són les constructores Sorigué i Romero Polo. Però qui més diners hauria aportat a les arques de Bárcenas seria el fundador i president del grup Sando, José Luis Sánchez, que hi hauria aportat 1,15 milions d'euros. Entre aquests diners, hi hauria els pagaments a la cúpula del partit.

"El País" també assegura que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, estudia si fa públiques les seves declaracions de renda. Rajoy ha consultat aquesta possibilitat amb les persones de més confiança del PP.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut