Gent fent cua en una oficina d'ocupació
Gent fent cua en una oficina d'ocupació
Lima

El govern espanyol prorroga l'ajuda de 400 euros als parats sense prestació fins que l'atur baixi del 20%

El Consell de Ministres ha aprovat la pròrroga automàtica de l'ajuda que reben les persones a l'atur que ja han exhaurit el subsidi de desocupació. Es continuarà pagant fins que l'atur, que ara és del 26% de la població activa espanyola, se situï per sota del 20%.

RedaccióActualitzat
Mariano Rajoy ha anunciat des del Perú la pròrroga automàtica de l'ajuda de 400 euros mensuals per a les persones a l'atur que ja han exhaurit el subsidi de desocupació. L'ajuda es continuarà pagant fins que l'atur, que ara és del 26% de la població activa espanyola, se situï per sota del 20%.

En una roda de premsa a Lima, on s'ha reunit amb el seu homòleg, Ollanta Humala, Rajoy ha explicat que l'ajuda es renovarà automàticament cada sis mesos. L'ajuda és de 450 euros per als parats sense subsidi i que tenen càrregues familiars i de 400 per a la resta.

El govern espanyol ha aprovat la pròrroga en Consell de Ministres. L'ajuda, inclosa en el Pla Prepara, es mantindrà indefinidament fins que l'atur, mesurat en termes d'Enquesta de Població Activa (EPA), caigui sis punts. La durada del pla depèn, per tant, de la velocitat a què es redueixi la població activa, principalment a través de l'emigració. I, en segon terme, de la capacitat d'Espanya de reconvertir l'antic model econòmic, basat en el totxo, en un altre de basat en sectors de futur, en què els sis milions de parats, degudament requalificats, puguin trobar feina.

En la roda de premsa posterior al Consell, la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha subratllat que, des del primer moment, ha estat "objectiu" del govern donar suport a les persones "més vulnerables a la sortida de la crisi", al costat del reequilibri dels comptes públics i les reformes estructurals.

Qui ho pot demanar?

Per beneficiar-se del Pla Prepara, els sol·licitants han d'estar inscrits com a demandants d'ocupació i no tenir rendes de qualsevol naturalesa superiors en còmput mensual al 75% del salari mínim interprofessional (481 euros), exclosa la part proporcional de dues pagues extraordinàries. Després dels últims canvis en el pla, del passat mes d'agost, es tenen en compte els ingressos dels pares a l'hora de valorar si l'aturat compleix el requisit de rendes exigit per poder cobrar l'ajuda de 400 euros.

Segons ha explicat la ministra, un de cada quatre parats de llarga durada que s'està beneficiant actualment del programa cobra 450 euros mensuals perquè té responsabilitats familiars. La ministra ha indicat que el 2012 es van beneficiar del Prepara uns 300.000 desocupats, la mateixa quantitat que el govern espanyol estima per aquest any.

Quant pot durar la pròrroga?

L'última vegada que l'atur va superar el 20%, el 1993, va tardar cinc anys a baixar. Precisament, la barrera psicològica del 20% va moure el govern de Zapatero a implantar el Pla Prepara, el febrer del 2011. Des de llavors ja s'ha prorrogat tres vegades. Però, a mitjans del 2012, el govern espanyol hi va introduir modificacions per augmentar la prestació en alguns casos i restringir-hi l'accés en d'altres.

El pla es va plantejar com un programa d'inserció laboral que, a més a més, dóna dret als beneficiaris a rebre una ajuda de 400 euros durant sis mesos. Hi poden optar dos col·lectius: els parats de llarga durada i els parats amb càrregues familiars quan se'ls esgotin totes les prestacions, sempre que els membres de la unitat familiar cobrin, com a molt, 480 euros "per capita".

Els parats, a més, estan obligats a acceptar les feines proposades pels serveis d'ocupació i a participar en accions de formació i de recerca activa de feina, cosa que, a la pràctica, ha quedat limitada per la falta de fons per a cursos de formació.

Satisfacció del PSOE, però els sindicats volen més ajudes

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha celebrat la pròrroga i ha remarcat que era una reivindicació dels socialistes, que van aprovar en el comitè federal una resolució perquè l'ajuda fos indefinida fins que l'atur fos inferior al 15%. El dirigent socialista s'ha mostrat satisfet per haver aconseguit "salvar" l'ajuda, encara que el límit de gent a l'atur sigui més alt del que ells volien.

Els sindicats també s'han felicitat per la renovació automàtica, però l'han considerat insuficient. CCOO ha remarcat que la taxa d'atur a la qual es vincula és "altíssima" i ha demanat a l'executiu de Rajoy que modifiqui les restriccions que va imposar a la prestació, com ara excloure'n els que viuen amb els pares, suposant que els progenitors tinguin ingressos que entre tots els membres de la família superin els 481 euros.

La UGT ha recordat que els sindicats reclamen que l'ajuda duri fins que la taxa de desocupats estigui per sota del 15% i ha demanat revisar les polítiques d'ocupació i programes com el subsidi agrari per garantir que tothom que busca feina i no en té disposi d'una cobertura econòmica suficient.
Anar al contingut