El Constitucional ha decidit aixecar la suspensió provisional de l'impost als dipòsits bancaris aprovat a Catalunya.
Madrid

El Constitucional suspèn l'impost als dipòsits bancaris i les taxes judicials de Catalunya

La decisió es va prendre en la mateixa reunió en què es va acordar la suspensió de l'euro per recepta a Catalunya però s'ha donat a conèixer ara.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Constitucional ha suspès l'impost als dipòsits bancaris aprovat a Catalunya, en admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat plantejat pel govern espanyol. A més, també ha deixat en suspens les taxes judicials catalanes. Aquesta decisió va ser adoptada dimarts per l'alt tribunal en la seva reunió en ple, en què també va acordar la suspensió de l'euro per recepta a Catalunya, en atenció també a un altre recurs interposat per l'executiu de Mariano Rajoy, ha informat aquest dimecres el tribunal.

Les dues noves paralitzacions de mesures adoptades pel govern Mas arriben just l'endemà que el portaveu de l'executiu català, Francesc Homs, considerés que hi havia un atac per part del govern Rajoy i afirmés que "algun dia declararan inconstitucional respirar en català", donat el reguitzell de recursos impulsats per l'executiu espanyol.

El govern d'Artur Mas havia aprovat recentment la creació d'aquest impost sobre els dipòsits bancaris amb el qual esperava ingressar 500 milions l'any, però el govern Rajoy va anunciar el seu recurs contra aquesta decisió en considerar que les autonomies no tenen capacitat per fixar un impost als esmentats dipòsits.

El 28 de desembre passat, el president Mariano Rajoy va dir en roda de premsa que el govern havia aprovat una norma per la qual l'executiu espanyol establia la seva pròpia capacitat per fixar un impost als dipòsits bancaris, de manera que no tenia sentit que les autonomies establissin un impost diferent.

En la providència que ha estat notificada ara, el ple del Constitucional admet a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat promogut pel govern Rajoy i trasllada la seva decisió a la Generalitat perquè en el termini de quinze dies es presenti al procés i formuli les al·legacions oportunes.

Igualment, com també s'ha fet en l'assumpte de l'euro per recepta, s'ha traslladat la demanda i els documents presentats al Congrés dels Diputats, al Senat i al Parlament de Catalunya.

En aplicació de l'article 161.2 de la Constitució, i conforme a allò disposat a l'article 30 de la llei orgànica del Tribunal Constitucional, la resolució indica que per a les parts del procés se suspèn l'aplicació del precepte impugnat des de la data en la qual es va interposar el recurs del govern (el 28 de desembre de 2012). La providència afegeix que "per als tercers", la suspensió serà efectiva des del dia de la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), cosa que comunicarà als presidents de la Generalitat i del Parlament de Catalunya.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut