Girona

Puigdemont qualifica de "dèria ideològica" de la delegació del govern espanyol el judici pels trens de la Diada

L'alcalde gironí considera lamentable que es gastin diners públics en un judici que "no s'hauria de produir perquè no té cap interès públic" i acusa la delegació del govern espanyol de voler "perseguir" l'Ajuntament de Girona per haver-se "posicionat clarament respecte a la relació de Catalunya amb Espanya".

RedaccióActualitzat
L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha defensat que l'ajuntament no va cometre cap il·legalitat en la contractació de dos trens llogats per a la manifestació de l'11 de Setembre. En un judici que ha quedat vist per a sentència, Puigdemont, que va ser denunciat per la delegació del govern espanyol, ha qualificat de lamentable que es gastin diners públics en un judici que "no s'hauria de produir perquè no té cap interès públic".

Segons l'alcalde gironí, tot plegat forma part d'una "dèria ideològica per perseguir no pas la decisió de contractar un servei que és clarament legal", sinó "una decisió del ple de l'Ajuntament de Girona, que s'ha posicionat clarament respecte a la relació de Catalunya amb Espanya", ha assegurat en referència a la declaració de municipi lliure i sobirà.

Per la seva banda, l'advocada de l'Estat ha defensat en el judici, que ha quedat vist per a sentència, que l'ajuntament es va excedir en les seves competències i ha demanat que s'anul·li el decret d'alcaldia a través del qual es van contractar els trens.

L'aleshores alcalde de Figueres, Santi Vila, no ha estat citat a declarar perquè el jutjat ha considerat que, malgrat que els trens van sortir de la capital empordanesa, el consistori figuerenc només es va afegir a la iniciativa que va impulsar Girona. Vila, doncs, no consta com a organitzador dels trens.

Superàvit de 2.500 euros

La denúncia, la va interposar la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per la via contenciosa administrativa, per un possible ús indegut de les potestats municipals. En el moment que van conèixer la denúncia, tant l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, com el de Figueres, Santi Vila, es van mostrar indignats per una decisió que van qualificar de "política". Tots dos van negar les acusacions d'haver utilitzat fons públics per pagar les despeses d'organitzar els combois i van insistir que els usuaris són els que ho van pagar de la seva butxaca.

De fet, els dos trens van generar superàvit, concretament 2.500 euros, que es van destinar al Banc dels Aliments.

En aquest sentit, els dos alcaldes van preguntar-se què havia molestat més el govern espanyol, si aquest fet o que els dos trens, que van transportar un miler de persones, es van omplir en tan sols dues tardes. Les persones que hi van anar van pagar 10 euros pel bitllet.

Per la seva banda, el govern de la Generalitat va explicar que "va autoritzar i facilitar l'organització de trens especials des de Girona, Figueres i Manresa" per "garantir el dret a la mobilitat dels ciutadans" durant l'última Diada, tenint en compte que en ser un dia festiu hi havia previstos menys trens.

Cal recordar que la denúncia va arribar en plena campanya per les eleccions catalanes.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut