Barcelona

Les plataformes d'afectats per la hipoteca esperen lliurar un milió de signatures per la dació en pagament

Les plataformes d'afectats per la hipoteca (PAH) de Catalunya faran més mobilitzacions al febrer contra el que consideren un "genocidi financer".

RedaccióActualitzat
La portaveu de les plataformes d'afectats per la hipoteca (PAH) de Catalunya, Ada Colau, ha anunciat que esperen lliurar més d'un milió de firmes per impulsar de la iniciativa legislativa popular (ILP) a favor de la dació en pagament de l'habitatge, contra els desnonaments i pel lloguer social dels pisos buits. Colau ha explicat que les PAH de tot l'Estat lliuraran les firmes el 24 de gener a Madrid i, a partir de llavors, iniciaran una nova campanya de reivindicació, que arrencarà amb manifestacions coordinades a tot Espanya. Durant una reunió de les PAH de tot l'Estat, Colau ha elebrat que la societat compateixi cada cop més les tesis dels afectats.

La portaveu de les PAH ha contraposat la sensibilitat social a les demandes dels afectats davant de la "corrupció" dels poders polític i financer, que "s'estan quedant sols" en el manteniment de "privilegis", mentre "es destrueixen els drets de la ciutadania. Segons Colau, "és significatiu que PP i PSOE comencen a trontollar en la seva oposició als objectius de les PAH i ja s'han fet dos decrets llei que recullen part de les propostes de les plataformes en matèria d'habitatge".

Colau ha denunciat que "els desnonaments són una de les accions més violentes que es poden fer contra una família" i que "hi ha vides en joc" en les reclamacions de les PAH. Per això, la portaveu ha celebrat que el text de la ILP ja no recull només les demandes dels afectats, sinó que també està rebent el suport dels jutges i dels ajuntaments, i fins i tot de la policia i dels manyans, que "no volen ser el braç executor" d'aquestes decisions. Així mateix, Colau ha citat informes favorables a les tesis de les PAH per part de les Nacions Unides i de la UE.

Les plataformes de tot l'Estat han fet balanç aquest dissabte a Barcelona de la tasca des de la seva creació, que ha mobilitzat milers de persones i ha aconseguit que una bona part de la societat doni suport a les tesis de les PAH davant del poder polític i de les entitats financeres. Concretament, la ILP que pretenen presentar les PAH de tot l'Estat reclama la dació en pagament retroactiva, la moratòria de tots els desnonaments d'habitatges habituals i el lloguer social dels immobles buits que acumula la banca.

Colau ha considerat el moment actual "un punt d'inflexió" per al moviment, perquè s'acosta la data de presentar la ILP i aconseguir que es regulin aquestes demandes contra el "genocidi financer". Un cop presentades les firmes a favor de la ILP, el 24 de gener, les PAH iniciaran més campanyes per aconseguir els seus fins. El tret de sortida d'aquestes noves campanyes serà una manifestació "descentralitzada i coordinada" a tot l'Estat el 16 de febrer.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut