Barcelona

Artur Mas, reelegit president de la Generalitat amb els vots de Convergència i Unió i Esquerra

El líder de CiU, Artur Mas, ha estat reelegit president de la Generalitat gràcies als suports de la seva formació i dels diputats d'Esquerra Republicana.

La resta de grups han votat en contra. El resultat ha estat de 71 vots a favor i 63 en contra.

És previst que Mas prengui possessió del càrrec dilluns que ve.

RedaccióActualitzat
Artur Mas és el president de Catalunya en aquesta desena legislatura. El candidat de Convergència i Unió ha estat reelegit per majoria absoluta en una primera votació en la sessió d'investidura.

Mas ha comptat amb el suport dels 50 diputats del seu partit i amb els vots dels 21 escons d'Esquerra Republicana. La resta de grups han votat en contra.

Els resultats de la votació ha estat de 71 vots a favor – CiU i ERC – i 63 en contra – PSC, PP, ICV, Ciutadans i CUP. Només un diputat del PP s'ha perdut el ple d'investidura per malaltia.

Els diputats han votat de forma pública, en veu alta i per ordre alfabètic. Un cop acabat el recompte, la presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert, ha proclamat Artur Mas i Gabarró com a president.

Mas ha estat investit a tres quarts de tres de la tarda, després d'una sessió d'investidura que s'ha allargat durant la tarda de dijous i el matí de divendres. La sessió s'ha acabat amb el cant d'"Els Segadors". De Gispert comunicarà aquesta mateixa tarda via telemàtica els resultats de la votació a la Casa Reial. És previst que Mas prengui possessió del càrrec dilluns que ve al migdia i nomeni el govern el dijous 27.

Un matí d'investidura

El debat del matí ha estat marcat pel duel entre la líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, i Artur Mas. Després de ser socis en la legislatura passada, la líder del Partit Popular ha carregat amb duresa contra Mas. L'ha acusat de firmar un pacte amb Esquerra que donarà peu a una legislatura d'inestabilitat i frustració i l'ha avisat que la consulta sobiranista no es podrà fer.

Iniciativa ha acusat CiU i ERC de patrimonialitzar el dret a decidir i ha qualificat el pacte de petit i excloent. Per aquest motiu proposa un gran acord amb la resta de forces que hi vulguin donar suport.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha començat la seva intervenció demanat a Artur Mas que plegui perquè creu que ha fracassat en la seva aposta d'aconseguir una majoria excepcional que li permeti encarar el procés cap a la consulta. Mas ha qualificat d'ofensa la seva petició.

Des de la CUP, David Fernàndez ha defensat el suport al dret a decidir, però la seva total negativa a aplicar les retallades.

El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha defensat l'acord amb ERC per la necessitat de dotar el país d'un govern fort i estable. Pujol ha negat que amb aquest pacte es vulgui patrimonialitzar el dret a decidir.

Dijous va ser el torn del candidat, Artur Mas, i dels grups d'Esquerra i el PSC.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut