Barcelona

Herrera: "Ens proposa el suïcidi econòmic del país i el patiment intens de la gent"

· El líder d'ICV-EUiA critica Mas que "planti cara" en l'escenari nacional, però que "acati" la política d'austeritat.

· Fa quatre propostes al futur govern: Impulsar un front polític i social contra l'austeritat, reestructurar el deute, fer un pla de rescat social, apostar per una nova economia verda i lluitar contra la corrupció.

· Proposa un acord nacional pel dret a decidir anant més enllà de les forces polítiques i incloent-hi els que estan en contra de la independència, però a favor de la consulta.

Victòria MiróActualitzat
El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha retret a Artur Mas que en la propera legislatura vulgui continuar la política d'austeritat que va aplicar en l'anterior, després de recordar-li la davallada de dotze diputats que ha sofert. Herrera ha dit a Mas que no vol llegir el resultat del 25-N que va castigar la seva "austeritat dogmàtica". El líder ecosocialista, en la seva intervenció en la segona sessió del debat d'investidura a Mas, ha aplaudit que amb el pacte amb ERC ara CiU es plantegi augmentar els ingressos, després d'haver-s'hi negat moltes vegades en els últims dos anys, però apunta que aquesta aposta "arriba tard i malament", perquè -segons ha dit- proposen, per exemple, un impost bancari que no podran aplicar i que suposa una doble estafa a la gent, per part seva i també del PP a Madrid.

A Mas, "planta cara en l'escenari nacional, però acata en l'econòmic"


Herrera ha afirmat que el que més li preocupa és que mentre el país viu amb molta angoixa un panorama de crisi social, Mas "planta cara" en l'escenari nacional, però en l'econòmic "acata, i quan vostès acaten qui paga és la gent". El líder ecosocialista li ha recordat que fa dos anys defensava que l'austeritat servia, però que ara ja no ho pot fer més veient que tenim un 30% de pobresa, 200.000 persones sense cap prestació, constants desnonaments, entre d'altres. Herrera ha responsabilitzat Mas d'aquesta situació per la política d'"austeritat dogmàtica" que ha aplicat i per culpabilitzar la gent de la situació actual dient que havíem estirat més el braç que la màniga. "La gent no és culpable", ha subratllat Herrera, que ha dit que la situació actual és fruit d'"una estafa orquestrada" per part d'una banca que obté diners a un 0,75% i el ven molt més car, carregant la pressió sobre la societat que pateix el desmantellament de l'estat del benestar.

"Ens proposa el suïcidi econòmic del país i el patiment intens de la gent", ha etzibat al líder convergent, quan ha recordat a Mas que pretén retallar 4.000 milions d'euros el 2013 quan ja en els anys precedents ell mateix sostenia que retallar 2.000 milions en un any era massa i s'hauria de repartir en més temps. A més, a propòsit de la retallada per a l'any que ve, Herrera també li ha recordat que actualment hi ha un frau fiscal de 16.000 milions d'euros. "No ho ha entès, ens proposa continuar igual, fer el mateix", ha conclòs Mas.

Quatre propostes al nou govern

Joan Herrera ha fet una bateria de propostes per a la desena legislatura a Mas que es poden resumir en quatre grans blocs, a banda del bloc pel dret a decidir. El secretari general d'ICV-EUiA ha demanat al govern crear un front polític i social contra l'austeritat, i liderar a Europa un front contra l'austeritat. Herrera li ha proposat que deixi de ser el millor alumne en el compliment de la reducció del dèficit i el líder de les retallades. Dins d'aquest bloc li ha demanat com a primer pas modificar la llei d'estabilitat pressupostària. En segon lloc, li ha demanat revisar i reestructurar deute, que s'avaluïn els diferents deutes es negociï una moratòria de pagament amb qui tingui més capacitat de resistència. Hi ha posat per exemple els peatges a l'ombra. "Hem de pagar religiosament Abertis i no els hospitals i al tercer sector?", ha demanat retòricament. En un tercer punt, ha demanat un pla de rescat social, contra la pobresa i una nova economia verda i social i en el quart lluitar contra la corrupció. Herrera li ha tornat a preguntar retòricament a Mas: "Que podem parlar d'una transició nacional sense fer una transició democràtica?", i li ha recordat el "cas Palau", el "cas Millet", les denúncies de cafè amb llet pels casos de corrupció a la sanitat i, per últim, l'indult als Mossos condemnats per tortures.

I un bloc pel dret a decidir

El líder d'Iniciativa li ha demanat a Artur Mas que sumi més forces polítiques a la proposta pel dret a decidir i que hi inclogui fins i tot aquelles que estan en contra de la independència, però a favor de la celebració d'una consulta. Herrera ha considerat que el bloc s'hauria d'ampliar també per fer-ne partícips entitats i associacions de la societat civil.

En aquest sentit, Joan Herrera ha avisat CiU i ERC que no obtindran una "adhesió" total al dret a decidir que pactin.

Quina és la diferència entre Herrera i Junqueras?

En la rèplica, Artur Mas li ha dit a Joan Herrera que li respecta intel·lectualment la posició de dir que Europa en el seu conjunt s'està equivocant imposant aquestes polítiques d'austeritat, però que si bé "li reconeixo que tenen discurs", el cert és que "no tenen solució a dia d'avui" mentre la UE no canviï la seva exigència d'austeritat. El líder de CiU ha convidat ICV-EUiA a governar un sol mes perquè s'adonin que les propostes que fan no són viables. Segons Mas, aquesta és la raó per la qual ICV-EUiA no vol entrar al govern. De fet, segons ha dit Mas, ICV busca situar-se al més lluny possible del govern per crear una "il·lusió òptica" que hi ha una alternativa possible a les retallades. "Ara hi ha una cursa per veure qui està més lluny del govern", s'ha lamentat Mas, que li ha criticat a Herrera que li ofereixi suport pel dret a decidir però no pel govern del dia a dia.

Més tard, Herrera li ha rebatut aquest punt quan ha dit: "Sap quina és la diferència entre Junqueras i jo? Jo no hi tinc fe. Perquè això és una qüestió de fe. L'austeritat no ve caiguda del cel, obeeix a diferents interessos econòmics i de classe social".

Al seu torn, Mas li ha demanat que "no llenci a les escombraries" el valor de l'austeritat, perquè -ha defensat- "continua sent un valor" després d'uns anys de "disbauxa". I en un acostament a les tesis d'ICV-EUiA, el reelegit president ha lamentat que no es pugui trobar un punt intermig, i "sempre anem a la llei del pèndol, o disbauxa o austeritat duríssimes" en lloc de poder dur a terme "una política més normal".

Sobre el dret a decidir, Mas ha promès que buscaran un acord més ampli, perquè "no hi ha cap voluntat de números clau", però ha insistit que no es pot estar només en el dret a decidir i  completament al marge de les polítiques necessàries per governar el país en el dia a dia.

Finalment, pel que fa a l'indult als Mossos, Mas ha indicat a ICV-EUiA que ells -que saben el que és la policia catalana perquè han estat a Interior- tinguin en compte que cal protegir els Mossos de qui es vol carregar les manifestacions perquè "els dolents hi són hi estan organitzats i manipulats".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut