Parlament

El PP augura una legislatura de la frustració però estén la mà a Mas per "no lliurar la clau de govern a ERC"

· Alícia Sánchez-Camacho carrega contra l'acord entre CiU i Esquerra i augura una legislatura de la frustració per una consulta que, diu, no es podrà fer.

· El PP votarà contra la investidura d'Artur Mas però li estén la mà per "rectificar i no lliurar la clau de govern a ERC".

· Sánchez-Camacho insisteix en una millora "substancial" del model de finançament .

Felip GordilloActualitzat
Oposició frontal del PPC a la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. La líder del Partit Popular, Alícia Sánchez-Camacho, certifica el "fracàs" d'Artur Mas i augura una legislatura de la frustració per una consulta que, diu, no es farà perquè és il·legal. Tot i això, la presidenta dels populars ha estès la mà a Convergència i Unió amb una crida a rectificar i "no lliurar la clau de govern a ERC".

Sánchez-Camacho ha ratificat el que ja s'esperava: el PP votarà en contra de la investidura d'Artur Mas. La presidenta dels populars situa la formació en l'oposició després d'una legislatura en sintonia amb Convergència i Unió. Sánchez-Camacho en culpa a un canvi de discurs de la federació nacionalista i, especialment, al pacte amb Esquerra Republicana.

Camacho carrega contra un acord que, diu, va "en contra de Catalunya" i busca "trencar amb Espanya". En aquest sentit, la líder del PP ha augurat una legislatura de la "frustració" perquè la consulta sobiranista no es podrà celebrar.

La líder del PP ha constatat un "fracàs excepcional" en els resultats electorals d'Artur Mas. Assegura que el candidat de CiU va confondre "desitjos amb realitats" creient que seria "el messies de Catalunya". En aquest sentit, Sánchez-Camacho interpreta l'acord amb Esquerra com una "fugida cap a endavant" que "sortirà car als catalans".

Tot i aquesta oposició frontal, Sánchez-Camacho ha obert la porta a CiU a "rectificar i no lliurar la clau de govern a ERC". El PP ofereix un "govern de concentració des de la responsabilitat" per evitar un "govern ultranacionalista impulsat per ERC".

"La consulta no es farà"

Alícia Sánchez-Camacho ha centrat bona part del seu discurs en la consulta per la independència que, segons l'acord de CiU i ERC, s'ha de celebrar el 2014. La presidenta del PP, però, assegura que la consulta no es farà perquè "és il·legal". Camacho ha demanat lleialtat a Mas i li ha recordat que quan sigui president haurà de jurar la Constitució espanyola.

La líder del Partit Popular també ha fet referència a Europa per reiterar que Catalunya quedaria fora de la UE si se separa d'Espanya. En aquest sentit, el PP se situa com la força "per no trencar la cohesió social, assegurar que el procés d'independència no vagi endavant, garantir la unitat d'Espanya i el manteniment dels catalans a la UE".

Millorar "substancial" del finançament

La dirigent popular ha assegurat al Parlament que el pacte entre CDC, UDC i ERC és un "nou tripartit", amb un programa de polítiques socials i econòmiques "d'esquerra". Sánchez-Camacho ha rebutjat les mesures plantejades en el pacte perquè, segons la seva opinió, no contribuiran a la recuperació econòmica i carreguen les classes mitjanes. La líder popular ha acusat CiU d'"aprofitar les crisis per apuntalar un projecte independentista", però ha augurat que "el dia a dia l'obligarà a trencar l'acord de legislatura".

En l'apartat econòmic, el PP proposa retallar els 4.000 milions que s'han d'estalviar el 2013 de les empreses públiques catalanes. Camacho ha presentat una bateria de propostes: un pacte de tots els partits per l'ocupació, impulsar una nova política industrial cap a la internacionalització, reduir en un 25% el sector públic, suprimir els consells comarcals, que arribi el crèdit a la petita i mitjana empresa i reduir un 30% les conselleries de l'executiu.

El PP també aposta per una millora "substancial" del sistema de finançament que respecti els principis de solidaritat i ordinalitat. Sánchez-Camacho assegura que portaran la proposta al Congrés.

Sobre educació, i en una part de la seva intervenció que ha fet en castellà, Camacho ha demanat un model trilingüe en català, castellà i en anglès "sense segregar ni dividir".

Mas: "Les Constitucions es poden canviar"

El candidat a president de la Generalitat, Artur Mas, ha replicat Alícia Sánchez-Camacho recordant que fa dos anys ja van votar en contra de la seva investidura.

Sobre el dret a decidir, Mas ha receptat un repàs de les xifres perquè "hi ha una majoria de projectes i les sumes són les sumes, i en democràcia no es poden discutir". El candidat assegura que "si el projecte era el dret a decidir, el resultat ha estat claríssim".

Artur Mas ha respost amb contundència al PP que no pot pujar al faristol "i dir que la consulta no es farà". Segons el líder de CiU, als populars els "és igual el que digui el poble de Catalunya". Assegura que el problema del PP és que "no està disposat a acatar els resultats".

Mas recorda que "les Constitucions si cal es canvien i sempre s'interpreten" i ha posat d'exemple el cas dels matrimonis gais que han estat acceptats "quan la Constitució els nega".

Sobre les propostes del PP, Mas ha criticat que es parli de fer un pacte per l'ocupació quan el govern espanyol encara deu a Catalunya 191 milions en polítiques actives d'ocupació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut