Barcelona

El govern desafia Rajoy i crea un impost sobre els dipòsits bancaris

El decret llei entrarà en vigor aquest dimecres per avançar-se a la intenció de l'executiu del PP de crear un impost a tipus zero sobre els bancs, un anunci que el portaveu Homs ha qualificat de "maniobra lletja" del govern espanyol.

RedaccióActualitzat
El govern català ha desafiat l'espanyol i ha aprovat un impost sobre els dipòsits bancaris amb què espera recaptar 500 milions d'euros. El portaveu del govern, Francesc Homs, ha anunciat que Catalunya crearà aquest gravamen amb un decret llei que entrarà en vigor aquest mateix dimarts. L'impost el pagaran les entitats bancàries que operin a Catalunya, hi tinguin o no la seu, i el govern prohibirà expressament que es carregui sobre les persones físiques, segons ha explicat el portaveu en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

Homs ha explicat que l'objectiu d'aquest "impost sobre els dipòsits en les entitats de crèdit" és disposar d'un nou recurs per omplir les arques de la Generalitat i que el govern l'ha tirat endavant després d'entendre que una sentència del Tribunal Constitucional els avala per fer-ho.

La celeritat de l'aprovació i entrada en vigor de la mesura s'explica perquè la setmana passada el govern espanyol va anunciar la tramitació d'aquest mateix impost a tipus zero als bancs. Segons Homs, aquesta iniciativa inèdita per part d'Hisenda és una "maniobra lletja" per "ocupar un espai" que no té. Per contrarestar això, el govern ha decidit avançar-se a l'entrada en vigor de la mesura del govern espanyol i aprovar l'impost per decret llei.

El portaveu del govern ha reconegut que aquest impost és un dels temes dels quals s'ha parlat amb ERC, però també ha recordat que és una idea que ja s'havia estudiat amb anterioritat i de la qual s'havia parlat aquest estiu.

Bateria de recursos al Constitucional

El govern també anuncia la presentació d'una bateria de recursos davant el Constitucional contra les ingerències de l'executiu espanyol. En concret, ha decidit presentar recurs al TC per invasió de competències en l'àmbit cultural i en les taxes judicials.

No avança la xifra del rescat per al 2013

La Generalitat ha evitat revelar quants milions d'euros demanarà el 2013 al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), el mecanisme habilitat pel govern espanyol per rescatar les autonomies. "No volem marcar una xifra que després quedaria curta", ha afirmat Homs, que ha insistit que el govern català "no dóna per perduda la batalla" d'intentar "moderar" el dèficit per a les comunitats el 2013. El portaveu ha argumentat que han comunicat al Ministeri d'Hisenda una "xifra orientativa" de les seves necessitats, però ha afegit que donar a conèixer ara la xifra seria tant com assumir que la Generalitat "es menja" l'objectiu de dèficit per al 2013.

A més, en la mateixa roda de premsa, Homs ha subratllat que veu "impossible" complir l'objectiu de dèficit per a l'any que ve, fixat en el 0,7% del PIB i que implica retallar 4.000 milions d'euros el pressupost a Catalunya, més del doble del que s'ha retallat aquest 2012.






VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut