Un home entrega la seva papareta després d'haver marcat pel "no" (Foto: Reuters)
Els partidaris del "no" temen una pèrdua de llibertats i drets fonamentals (Foto: Reuters)
El Caire

Baixa participació i denúncies per frau en el referèndum sobre la Constitució que divideix als egipcis

El referèndum sobre el nou text que ha de regir la societat egípcia, elaborat pel govern de Mursi, manté enfrontats islamistes i laics en un camí de protestes no exemptes de violència. Aquest dissabte s'ha de pronunciar la meitat del cens i l'altra meitat ho farà dissabte vinent. De moment, els supervisors electorals han denunciat irregularitats.

RedaccióActualitzat
Els col·legis electorals a Egipte han obert les portes poc abans de les set del matí per votar en referèndum la nova Constitució o, més ben dit, el text de la discòrdia, que ha dividit de forma preocupant els egipcis entre opositors i defensors del president, Mohamed Mursi, i l'islamisme polític. La baixa participació i les primeres denúncies per frau han caracteritzat l'inici de la votació

Aquest dissabte voten els ciutadans de deu províncies que inclouen les dues principals ciutats, el Caire i Alexandria, i que suposen en total 26 milions de persones. Entre ells, el president egipci, que ha anat a votar a primera hora del matí a la capital d'Egipte. Dissabte vinent serà el torn per a la resta de províncies.

El Consell Nacional de Drets Humans, un grup local de supervisors electorals, ha informat que membres del partit salafista Nour estan fent campanya a favor de l'aprovació de la Constitució, impulsada per Mursi, a escassos metres d'un centre de votació, cosa que és il·legal. El mateix Consell també informa que les paperetes de votació no s'omplen com caldria almenys en un col·legi, i destaca l'absència de jutges per supervisar el desenvolupament del plebiscit -ja que la majoria de la judicatura no ha volgut participar-hi en senyal de protesta contra el cap del govern egipci.

Així, el referèndum s'està fent en un ambient altament polaritzat, entre els seguidors i els opositors de Mursi, que l'acusen d'acumular poder i promoure una Carta Magna que només representa els islamistes, corrent on s'emmarca la seva formació, el Partit Llibertat i Justícia, vinculat als Germans Musulmans. Tot i això, s'espera que els partidaris de la nova Constitució surtin victoriosos del plebiscit, sobretot gràcies a la disciplina dels Germans Musulmans, a l'hora d'impulsar el vot i pel cansament de la població davant dels disturbis.

El text de la discòrdia

El text proposat l'ha elaborat el govern islamista de Mohamed Mursi, i manté enfrontats islamistes i laics. Les protestes al carrer han continuat en els últims dies i ja sumen més d'una vintena de ferits, alguns detinguts i vehicles cremats i destrossats.

Des que, el 22 de novembre, el president va anunciar un decret que el blindava davant de la justícia, els carrers i les places, des de Tahrir al Caire fins a Alexandria, s'han convertit en l'escenari, sovint violent, de les demostracions de força dels dos bàndols.

Aquest divendres, al Caire, dia de pregària, el Germans Musulmans van organitzar una multitudinària manifestació per demanar el "sí" en el referèndum i acusen l'oposició de voler boicotejar amb la violència el que la democràcia legitima. Els islamistes són votants disciplinats i consideren que el vot del "no" és el de la immoralitat.

L'oposició laica, que demana el vot del "no", adverteix que el text constitucional presentat per Mursi obre el camí per legitimar una interpretació estricta de l'Islam que pot fer que desapareguin les garanties de llibertat i drets fonamentals. El Front de Salvació Nacional creu en la capacitat del poble egipci per rebutjar aquesta Constitució, que "no té el principi de consens nacional que és comú a altres constitucions."

La majoria de les enquestes donen la victòria als defensors de la Constitució, un projecte que, segons diversos mitjans de comunicació egipcis, ha dut el país a emprendre un camí de confrontacions molt perillós. Si no s'atura aviat, pot no tenir un retorn fàcil.


Anar al contingut