Barcelona

Mas i Junqueras es reuneixen durant quatre hores al Palau de la Generalitat sense acabar de tancar un acord global

ERC ha confirmat que votarà la investidura del president de CiU, Artur Mas, però ha negat que hi hagi un acord definitiu per garantir la governabilitat. Segons fonts republicanes, hi ha serrells pendents que encara s'haurien de negociar. De fet, el propi president d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit a través de twitter que encara queden punts per acordar, entre d'altres "el calendari sobre com i quan es fa la consulta". La reunió entre els dos dirigents ha durat quatre hores.

RedaccióActualitzat
El líder de Convergència i Unió, Artur Mas, i el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, s'han reunit aquest divendres a la tarda durant quatre hores al Palau de la Generalitat per intentar tancar l'acord de governabilitat per a la pròxima legislatura. Un acord que no ha acabat de ser global, segons han informat fonts d'ERC. La formació també ha confirmat que votarà la investidura del president de CiU, Artur Mas, però ha negat que hi hagi un acord definitiu per garantir la governabilitat. Les mateixes fonts republicanes, han assegurat que hi ha serrells pendents que encara s'han de negociar. De fet, el mateix president d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit a través de twitter que encara queden punts per acordar, entre altres "el calendari sobre com i quan es fa la consulta". La reunió entre Junqueras i Mas, per tant, ha acabat sense pacte, especialment perquè no hi ha acord sobre la consulta. Totes dues forces s'han instat a continuar negociant en les pròximes hores. El referèndum era l'escull més important a salvar, ja que ERC vol fixar el termini del 2014.

Els dos grans temes

El president de la Generalitat en funcions ha confirmat aquest esprint final de les negociacions en la intervenció que ha fet en el X Congrés de CCOO, del qual ha marxat just després del discurs al·legant que les converses travessen el moment "més delicat i transcendental". Mas ha assegurat que aquest cap de setmana ha d'estar "molt atent" al desenvolupament de les negociacions.

Per la seva banda, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ja havia frenat les expectatives d'un pacte imminent amb CiU, durant una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio". Almenys, mentre no hi hagi acord en qüestions transcendentals per al país. Encara que tots els punts, tant els referents a la fiscalitat com a l'àmbit nacional, estan gairebé tancats, els negociadors han deixat per a ells les dues qüestions que generen més susceptibilitats: la data de la consulta i l'Impost de Successions.

Precisament, la condició d'Esquerra de tancar una data de celebració del referèndum abans del 2014 és un dels esculls d'aquestes negociacions. En declaracions a Catalunya Ràdio, Oriol Junqueras ha dit que espera que CiU acabi entenent que la solució als problemes econòmics del país també passen per la independència. Pel dirigent republicà, la situació és tan greu que no es pot allargar més.

No hi ha pressa

Un dels senyals pels quals es creu que l'acord entre CiU i Esquerra pot ser imminent és que Unió Democràtica ha convocat d'urgència per aquest dissabte el Consell Nacional. Esquerra i Convergència Democràtica ja els tenien convocats.

Les reunions dels màxims òrgans dels partits entre congressos ratificarien el pacte i l'escenificació de l'acord es podria fer aquest mateix cap de setmana abans de la constitució del Parlament, dilluns que ve. Però el president d'Esquerra ja ha dit que no té pressa per tancar aquest acord.

Junqueras no ha fixat una data límit per rubricar el pacte de govern amb Convergència i diu que no es tancarà definitivament si no s'arriba a un acord en qüestions transcendentals per al país. El republicà s'ha mostrat disposat a continuar negociant amb responsabilitat i deixar ben lligades les qüestions relacionades amb l'economia, la projecció exterior de Catalunya i la consulta sobiranista.

Els punts del pacte

Els acords sobre fiscalitat podrien recuperar l'Impost de Successions per a les rendes més altes, fins i tot en percentatges més elevats dels que va establir el govern tripartit. També preveuen incrementar l'Impost de Patrimoni i el de les grans superfícies. L'euro per recepta, molt probablement, es mantindrà.

Es plantegen també nous impostos sobre les nuclears, els pisos buits, per incentivar que es posin al mercat, i l'eurovinyeta, una taxa per als camions segons la contaminació i l'ús que facin de les infraestructures.

L'objectiu seria retallar un 25% i aconseguir ingressos extres per valor d'uns 1.000 milions d'euros.

Pel que fa estructures d'estat, es vol construir una hisenda pròpia a través de Tributs de Catalunya, i una Tresoreria i Seguretat Social. S'estudiarà també crear un Banc de Catalunya. També es vol que la Llei de Consultes estigui blindada davant del Constitucional.

El calendari, decidit

De fet, el president en funcions, Artur Mas, ja ha firmat el decret de constitució del nou Parlament. Serà aquest dilluns 17. En aquesta sessió s'elegirà el nou president o presidenta del Parlament, que tot apunta que continuarà sent la democristiana Núria de Gispert.

Un cop superat aquest procés, es farà terme el debat d'investidura, que es preveu que se celebrarà a finals de setmana, els dies 20 i 21 de desembre. El 24 serà quan el nou president prendria possessió del càrrec, i, finalment, el 27 ho farà el nou govern.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut